Het volk viert carnaval

We zijn het jaar 2016 begonnen zoals we 2015 hebben afgesloten: redelijk goed. De omzetgroei ligt welliswaar iets onder de 10% waar het in de jaren vóór 2015 steevast iets boven de 10% lag. Maar de economische situatie is dan ook flink verslechterd in 2015 en het einde is niet in zicht.

Maar laten we beginnen met goed nieuws: het heeft de afgelopen maanden flink geregend. In Brazilië was het de afgelopen jaren heel erg droog en de watervoorraden waren dusdanig geslonken dat zelfs de watervoorziening van een megastad als São Paulo in gevaar kwam.

Voor de opwekking van elektriciteit is Brazilië behoorlijk afhankelijk van waterkrachtcentrales. Door de extreme droogte in de afgelopen jaren funcioneerden deze waterkrachtcentrales nog nauwelijks en mede hierdoor was de electriciteitsprijs in 2015 met 60% (!) verhoogd. Nu de watervoorraden weer aangevuld worden door de vele regen wordt de prijs stapsgewijs weer ietsjes dragelijker.

Schandalen
Het nieuws wordt hier dagelijks gevuld met schandalen in de politiek. Eigenlijk hebben alle politici die aan de macht waren wel meegedaan aan de corruptieschema’s (mooi nieuw woord voor in de Dikke Van Dale) en de vraag is dan ook of het openbaar ministerie er in zal slagen om de bewijzen tegen alle betrokkenen rond te krijgen.

Latijns Amerika en Brazilië worden ook dagelijks in het nieuws genoemd vanwege de knokkelkoorts (Dengue) en het Zika-virus. De media staan er vol van en het zal ongetwijfeld negatieve gevolgen hebben voor het toerisme. Alsof de zorgen van de mensen nog niet groot genoeg zijn komt deze bedreiging er nog bij.

Een ander onderwerp dat de media hier bezighouden is de carnaval. Hoewel diverse gemeentes de carnavalsoptochten hebben afgelast of op zijn minst zijn gestopt met subsidies vanwege financiële tekorten in de begroting, staat Brazilië de komende week vrijwel stil door de carnaval. Het volk viert door, ook al lijkt er niet zo veel reden om te vieren.

Bloemenwagens
In Holambra gaat de optocht wel door en we zijn druk bezig om een aantal mooie bloemenwagens te realiseren. We maken er al voor het derde jaar een soort bloemencorso van, met veel belangstelling van media.

Bloemenwagens zijn een uniek fenomeen in Brazilië en dit jaar hebben we hulp uit bekende kring. Van Leo van der Zon, de voorzitter van de bloemencorso in de bollenstreek, hebben we een tweetal boeken gekregen met tekeningen van praalwagens uit de bekende bloemencorso van de bollenstreek! We maken er volop gebruik van en zijn uiteraard heel erg blij met deze steun.

Wat 2016 zal brengen is nog onbekend. De economische en politieke crises maken dat iedereen voorzichtig is met investeren. Toch zijn er nog kwekers die investeren en uitbreiden, maar niet meer zo veel als enkele jaren geleden.

Ook binnen onze coöperatie gaan de investeringen door. Vooral digitalisering heeft onze aandacht en het efficiënter maken van processen in het algemeen. In tijden van crisis kun je ook het verschil met concurrenten goed maken. Volop er tegenaan dan ook!

André van Kruijssen