Hobaho opent nieuw pand

Hobaho Horti Groep heeft donderdag 15 mei haar nieuwe pand aan de Prof. van Slogterenweg in Lisse officieel geopend. Directeur Lucas Vos van FloraHolland knipte de linten door. Bollencoöperatie Hobaho is een dochter van FH.

De intermediairs, administratie, staf en directie en het Testcentrum voor Siergewassen van de Hobaho Horti Groep zijn nu onder een dak gehuisvest. Het huurpand aan de Grachtweg in Lisse is verlaten en het voormalige Testcentrum in de bollenstreek staat te koop.
Het deels verbouwde pand en de omliggende gronden (9 ha) aan de Prof. van Slogterenweg zijn eigendom van Wageningen UR, Plant Sciences Group. In 2003 werd het gerealiseerd. De hoofdhuurder tot 1 okober 2013, PPO Bloembollen, heeft door het wegvallen van het Productschap Tuinbouw minder onderzoekscapaciteit nodig. Van de huidige 25 medewerkers in Lisse zullen er dit jaar waarschijnlijk tien afvloeien. PPO Bloembollen blijft als onderhuurder gebruikmaken van de kantoren, labs, kassen, buitenvelden en onderzoeksfaciliteiten.

Ketenintegratie
Directeur Lucas Vos van FloraHolland stelde in zijn speech dat zowel FloraHolland als diens dochter Hobaho meer toegevoegde waarde moet leveren aan de eindklant. Met name ketenintegratie tussen bol en bloem kan verbeteren. „Maar ik ben trots op jullie positieve resultaten en dat jullie durfden te kiezen door bepaalde onderdelen af te stoten. Daar kan FloraHolland wat van leren”, aldus Vos.
Ernst van den Ende, algemeen directeur Plant Sciences van Wageningen Universiteit, ziet voordelen in de ontstane combinatie van bemiddeling, handel en onderzoek in het nieuwe pand. „Dat geeft reuring en brengt vakgenoten bij elkaar. Daarmee kun je innovatie stimuleren. En dat is goed voor het onderzoek.”