Holland

Steeds dezelfde opmerkingen als ze weten dat je uit Holland komt. Wat is er bij jullie aan de hand?

Zelfs de Ecuadoriaan met de minste kennis van de Engelse taal kan twee Nederlandse woorden: leden en niet. En dan zeggen ze ‘leden’ en ‘niet-leden’. Het zijn Ecuadorianen die ik spreek op een sierteeltbeurs of op kwekerijen, dus u raadt waarschijnlijk al waar het over gaat. O ja, het woord ’FloraHolland’ kennen ze ook. Drie woorden kennen ze dus, en ik mag reageren. Leg dan maar eens uit hoe het zit. En waarom er zo’n gedoe over was en is. En hoe het verder gaat. Met FloraHolland. Met Holland als sierteeltland en de positie van FloraHolland in de handel.

Na een paar zinnen en wat hoofdschuddende feedback zijn de meeste conversaties over dit onderwerp snel voorbij. We komen er toch niet uit hier in Quito. Bovendien is het belangrijker dat je als ondernemer zelf een koers bepaalt. Dat zijn ze hier in Ecuador gewend. Maar het is natuurlijk wel handig als je iets te weten komt over Holland, ook al moet het in gebrekkig Engels. Over de beurzen – welke zijn er nog, wanneer en waar ? – in Nederland gaat het overigens net zo vaak als ze ontwaren dat er een Hollander voor hun neus staat. Afijn, we staan er als land momenteel lekker op.

Positiever is de respons over cultivars of techniek van Hollandse makelij. Nieuw sortiment is welkom, want de teelt moet efficiënter en de markt vraagt steeds iets anders. Veredelaars springen daar gretig op in, getuige ook hun grote aanwezigheid op de beurs. Voor rozen is de eerste bosmachine bijna een feit in Ecuador. Op het bedrijf Qualisa. Nederlandse eigenaren en Nederlands management, dus de link met Hollandse techniek is snel gelegd. Toch moest er wel iets wezenlijk anders zijn op de bosmachine. In Ecuador is de knop leidend in het sorteerproces en niet de steellengte. Daar is een fabrikant mee aan de slag gegaan.

Een andere fabrikant is voor een andere rozenteler in Ecuador eveneens aan het sleutelen. Drieduizend hectare rozen, dat is een groot aantal te sorteren rozen. Dat is nu nog veel handwerk en arbeidskosten stijgen jaarlijks 7-10%. De tijd is rijp voor techniek, bij de voorlopers. Koren op de molen voor fabrikanten. Komt die Hollandse handelsgeest toch weer boven drijven in Ecuador. We kunnen het wel.