Horti Science Park Bleiswijk gaat uitbreiden

Vijftien jaar geleden werd de kennisstraat in Bleiswijk gebouwd: de businessunit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en het Improvement Centre naast elkaar aan de Violierenweg. De onderzoeken liggen in elkaars verlengde, van experimenteel naar praktijkschaal. Er is voor het onderzoek meer budget beschikbaar dan ooit, en inmiddels zijn er plannen om het Horti Science Park uit te breiden met nieuwe kassen en startups.

In vijftien jaar tijd is er het een en ander gebouwd aan de Violierenweg, maar de basis van de kassen stamt uit 2006. „We gaan renoveren en nieuwe proefkassen bouwen”, vertelt Sjaak Bakker, businessunit manager van WUR Glastuinbouw. „Daarvoor hebben we 2 ha grond, grenzend aan de huidige locatie.”

Op dit moment ontwikkelt de gemeente Lansingerland een horti-science visie. Daarin wordt gedacht aan het uitbouwen van de kennisboulevard, nieuwe bedrijfsactiviteiten en het aantrekken van startups. Onderzocht wordt of dit kan worden gekoppeld aan de nieuwbouw van WUR. Verder zouden er faciliteiten kunnen komen voor training of onderwijs. De gemeente Lansingerland hoopt daarmee hoog opgeleide mensen aan te trekken voor de tuinbouw. Het plan is dat er over drie jaar nieuwe kassen er staan.

Voor Aad van den Berg, manager bij Delphy, is het belangrijk dat nieuwe bedrijven in het teken staan van plant en omgeving, waarmee het zich onderscheidt van het World Horti Center, dat meer gericht is op de techniek. „Bijvoorbeeld startups in sensoren of bedrijven die groeimodellen ontwikkelen, die digitaliseren. De focus moet op de plant liggen, dan is het duidelijk waarom men aan de Violierenweg moet zijn.”

Wat zijn de belangrijkste onderzoeksterreinen? En hoeveel budget is daarvoor beschikbaar? Lees het hele verhaal in Bloemisterij 36 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

Geen abonnement. Kijk hier of bel 071 5659644.

Aad van den Berg (Delphy), Sjaak Bakker en Eric Poot (WUR Glastuinbouw): ’We zagen vanaf het begin de meerwaarde van een kennisstraat.’ Foto: Joef Sleegers
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties