ING: ’2014 geen beter productiejaar dan 2013’

Volgens het ING Economisch Bureau moeten bloemisterijtelers in 2014, net als in 2013, rekening houden met een mager productiejaar. Voor snijbloemen verwacht ze een volumekrimp van 1,5% en voor potplanten een prijsdaling van 1,5%.

Dus voor 2014 zijn de perspectieven somber, aldus ING. Zowel dit jaar als hoogstwaarschijnlijk 2015 ziet de bank als overgangsjaren voor kwekers. Ze zullen zich in de tussentijd moeten beraden op andere verdienmodellen, met name snijbloementelers. „Vanwege hoge concurrentie, terughoudende consumenten en veranderingen in de keten zullen ondernemers zich van hun beste en meest innovatieve kant moeten laten zien. Ze moeten inspelen op nieuwe realiteiten, onder meer dat er meer en meer handel buiten de klok om plaatsvindt en dat termijnhandel toeneemt”, is te lezen in het laatste kwartaalbericht van het ING Economisch Bureau.

Lichtpunten
Gunstig voor de rentabiliteit voor bloemisterijtelers is de in vergelijking met vorig jaar zachte winter en de dus lagere stookkosten.
Positief is dat de export van zowel snijbloemen als potplanten weer toeneemt. Het consumentenvertrouwen stijgt en de Europese economie herstelt zich. Bovendien is de verwachting dat de euro ten opzichte van dollar en pond in waarde daalt. Turkije is een nieuwe, interessante groeimarkt.