Iets hogere omzet Royal FloraHolland in eerste half jaar

  In de eerste helft van 2019 bedroeg de omzet van Royal FloraHolland ruim 2,6 miljard euro: 1,7 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2018. De gemiddelde prijs van tuinplanten was 2,2 procent hoger, van bloemen 1,7 procent en van kamerplanten 2,6 procent hoger.

  Het tuinplantenseizoen had een vliegende start. De omzet was in februari 56 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar en de aanvoer zelfs 60 procent hoger. Het warme weer vormde een enorm contrast met de koude maand februari 2018. Het eerste half jaar werd afgesloten met een omzetstijging van 1,25 procent. De aanvoer daalde met iets meer dan 1 procent. In totaal werden er bijna 276 miljoen tuinplanten verkocht. Lavendel voert de omzetranglijst aan met ruim 16 miljoen euro.

  Bloemen en planten

  Het totaal aantal verkochte snijbloemen via Royal FloraHolland bedroeg 5,75 miljard, een daling van 0,8 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2018. Bij kamerplanten nam de omzet toe met 2,8 procent doordat zowel de aanvoer als het gemiddelde prijsniveau toenam. Binnen de groep van kamerplanten staat de Phalaenopsis (orchidee) zowel naar omzet als aantal stuks bovenaan. De omzet daalde met 2,7 procent, de aanvoer nam af met 2,9%. 80 procent van alle kamerplanten wordt via bemiddeling verkocht en de andere 20 procent via de klok.

  Klok en logistiek

  Het aandeel van de klok in de totale omzet is in de eerste zes maanden ten opzichte van dezelfde periode in 2018 min of meer gelijk gebleven op afgerond 42 procent. Het aandeel directe verkoop komt daarmee op 58 procent.
  De logistieke kengetallen laten volgens Royal FloraHolland op alle onderdelen een verbetering zien ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. De doorlooptijden waren zowel voor kloktransacties als direct beter. Voor kloktransacties is 96,3 procent van de transacties binnen de afgesproken tijd afgeleverd, dat is een verbetering met 0,5 procentpunt ten opzichte van 2018. Bij directe transacties is de doorlooptijd in 98,4 procent van de gevallen korter dan 1 uur, vorig jaar was dat 98,1 procent.

  Piekperiode

  In aanloop naar de piekperiode voerde Royal FloraHolland diverse maatregelen door ter verbetering van de dienstverlening. Er werden onder meer 15.500 extra stapelwagens ingekocht, 25.000 extra CC-containers ingehuurd en per locatie specifieke procesverbeteringen doorgevoerd. In 2019 is ook bij planten gestart met één uur eerder veilen. Op de vier vroegveildagen zijn per dag tussen de 160.000 en 170.000 transacties verwerkt.

  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties