Hogere Valentijnsomzet FloraHolland

FloraHolland heeft, ondanks dat honderden medewerkers in aanloop naar Valentijn staakten, een hogere omzet gerealiseerd dan vorig jaar. De bloemenprijzen lagen een half centje hoger dan vorig jaar.

FloraHolland heeft in de Valentijnsperiode een grote omzet gedraaid. Er is meer dan €250 miljoen Valentijnomzet gerealiseerd, een groei van iets meer dan 3% vergeleken met vorig jaar. En dat terwijl juist in een van de drukste periodes van het jaar FloraHolland werd getroffen door stakingsacties van de vakbonden.

De veiling meldt bovendien dat de bloemenprijzen de afgelopen periode een half centje hoger lagen dan vorig jaar. Er kwam een fractie meer aan bloemen voor de klok in de aanloop naar Valentijn. Dit terwijl handelaren lieten weten dat ze met het oog op de staking meer bloemen direct bij telers hebben ingekocht.

Minder roos
Van grootbloemige roos werden in week 7 en begin week 8 104 miljoen stelen aangevoerd. Dit was iets minder dan vorig jaar; de gemiddelde prijs steeg met 1,5 cent naar bijna € 0,43. Tulpen werden goed gewaardeerd. De aanvoer pluste met 4% en de prijs liep met een cent op en kwam uit op € 0,15.

Chrysanten en gerbera boekten mindere resultaten dan vorig jaar. Met name bij gerbera was de aanvoertoename groot. Van grootbloemigen kwamen er 15,6% meer stelen voor de klok en de prijs daalde daardoor met € 0,06.

Ook planten profiteerden mee van de extra vraag rondom Valentijn. Phalaenopsis liep op in prijs en bracht bijna drie dubbeltjes meer op. Tevens potanthurium deed het door een lagere aanvoer iets beter. De aanvoer van potroos steeg vorige week en begin deze week fors (+25,3%). De gemiddelde prijs zakte met € 0,16 naar € 1,56.