‘Ík zie na enige tijd ervaring op doen de voordelen van Floriday’

  Hebben jullie dat nou ook? Dat gevoel dat jij gekke Henkie bent omdat je niet precies door lijkt te hebben hoe je in de maling wordt genomen? Jij laat je vaccineren omdat je denkt dat het goed is voor jou en voor de maatschappij, maar dan blijkt het opeens helemáál niet goed te zijn. Onnodig vooral ook. Tenminste, dat zeggen de antivaxxers.

  Dat gevoel bekruipt me als lid van FloraHolland ook regelmatig. Want terwijl ik probeer om een begripvol en meestribbelend aanvoerder te zijn, daar blijken anderen juist boordevol boosheid en tegenstand te zitten. Ík zie na enige tijd ervaring op doen de voordelen van Floriday, terwijl de bezwaren bij andere kwekers zich opstapelen. De term gedrocht valt zelfs.

  Waar ik een certificeringssysteem als MPS positief beoordeel omdat daarmee onze werkwijze transparanter wordt, daar lopen andere tuinders juist te hoop tegen nog meer opgelegde regels en werk. En terwijl ik Floriway welwillend ontvang, krijg ik van tegenstanders weer te horen dat dit geen taak is van FloraHolland. Ik zie het kennelijk altijd net verkeerd.

  Dat is ook het lastige. Want stel nu eens dat ze gelijk hebben, de criticasters. Dat Floriday onnodig was, omdat de regels van PSD2 ook best op een ander manier geïmplementeerd kunnen worden. Dat die hele certificering onzin blijkt omdat geen hond erom vraagt over een paar jaar! Of dat Floriway op een fiasco uitdraait. Zou toch kunnen?

  Ja, sommige dingen zouden best kunnen. Je gooit namelijk niet altijd zes. Een realistisch mens houdt daar rekening mee. Maar jij, als criticus? Besef je dat het weleens anders kan lopen dan je van tevoren had gedacht? En als dat zo is, geef je dat dan ook toe?

  En, directie en ledenraad, hoe is dat bij jullie? Hoe ga je om met kritische geluiden? Een goede democratie heeft oog voor de minderheid. Prima, die plannen met Rijnsburg, maar wees ook mild voor de kleine kweker die als een berg tegen die certificatie opziet. Mag hij nog op een beetje coulance rekenen? Kortom, zien we elkaar nog wel staan?

  Kees van Egmond,

  Lees hier meer columns van Kees

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Cees, je weet wel.. 😄👍
  Cees, je weet wel.. 😄👍
  3 jaren geleden

  Van MPS kun je zeggen dat het een succes is omdat zij nog wel bestaan na 25 jaar, en andere keurmerken niet. Maar als je na 25 jaar zo’n keurmerk moet VERPLICHTEN kun je concluderen dat het niet is geworden wat men wel jaaaaaaren heeft beweerd.. 😉 Recent is gebleken dat 71% van de handelaren certificering niet zo belangrijk vindt. Of zullen die het allemaal verkeerd zien? 🤔 Zie hier, vraag 6: https://www.bloemenkrant.nl/reader/29229#p=8