Importheffing Keniaanse bloemen vanaf 1 oktober

Vanaf 1 oktober zal de Europese Unie een importbelasting gaan heffen over Keniaanse bloemen. Mogelijk zullen maar weinig Keniaanse bloemenbedrijven dit overleven.

De belasting wordt ingevoerd omdat de Europese Unie en de Oost Afrikaanse Gemeenschap (EAC) geen overeenstemming hebben weten te bereiken over een nieuw handelsakkoord (EPA). De laatste overlegronde in Kigali in Rwanda leidde tot niets.

Er zijn drie kwesties waar partijen het niet over eens kunnen worden: exportheffingen, lokale subsidies en respect voor de mensenrechten.

Dat het niet gelukt is voor de deadline van 1 oktober een akkoord te bereiken betekent dat Keniaanse bloementelers die aan landen in de EU leveren vanaf die datum te maken krijgen met voorlopige importheffingen. Die heffingen liggen tussen de 5 en 8,5%. Alleen anjer mag nog vrij de EU binnen.

Er zijn geen juridische mogelijkheden om nu na oktober een nultarief te handhaven.

Jane Ngige van Kenyan Flower Council noemt de heffing slecht voor de sector. „Het brengt onze concurrentiepositie ernstig in gevaar. Want andere bloemenexporterende landen in de regio zoals Ethiopië, Tanzania en Oeganda hoeven geen heffing te betalen.”

Ngige is bang dat als deze situatie lange tijd voortduurt maar weinig bloemenbedrijven het zullen overleven. ,,Dat betekent dat tienduizenden mensen werkloos worden en Kenia honderden miljoenen aan buitenlandse valuta misloopt.”