‘In China kunnen we redelijk in de buurt van pre-COVID komen’

Het is alweer eind november 2020. De tijd gaat verschrikkelijk snel. Dat is aan de ene kant mooi, dan zijn we des te sneller weer terug bij normaal, of bij het nieuwe normaal van post-COVID. Aan de andere kant mag het ook best wat rustiger aan. Wat mij betreft mag het snel 2021 worden, ik verwacht dat 2021 een ander jaar wordt dan 2020.

Daar moet dan ook wel bij gezegd worden dat 2020 heel anders uitpakte dan ik gepland had. Veel zaken die ik op mijn – met name – privé lijstje had staan, zijn allemaal in het water gevallen, of in ieder geval uitgesteld. 2021 zal min of meer weer een wat normaler jaar worden, verwacht ik. Zeker de tweede helft van 2021. Voor het ene land zal het sneller gaan dan voor het andere, maar ik verwacht alleen maar vooruitgang.

In China en Azië is het leven weer redelijk normaal, op reizen naar het buitenland na. De Chinese economie boekte in het derde kwartaal een ’leuke’ groei en over heel 2020 genomen zal China het enige land zijn met een positieve economische groei. China heeft een heel sterke binnenlandse economie. Als de bestedingen omhoog gaan dan heeft dat direct gevolg voor de groei. Ook andere delen van de wereld, de EU en de VS, boekten forse groei in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede. Al blijft de groei ten opzichte van vorig jaar nog negatief.

China’s consumentenbestedingen stijgen de laatste maanden enorm, met dagen als Singles Day werden ook alle records weer gebroken. Dit is ook te danken aan COVID. De consument wil toch graag geïmporteerde producten. Veel werd voorheen in het buitenland gekocht tijdens vakanties, maar buitenlandse reizen zijn nu niet mogelijk, dus wordt het online besteld. Dat is goed voor de economie.

Verder staat er een aantal vaccins aan te komen, zowel westerse als Aziatische. Dat is alleen maar goed nieuws. Daarmee komen we sneller weer terug bij (redelijk) normaal. Niemand die zeggen kan wat het nieuwe normaal gaat worden, maar als ik hier in China kijk dan denk ik dat we redelijk in de buurt van pre-COVID kunnen komen.

Cok Harteveld,

General manager Van den Berg Roses, China

Lees hier meer columns van Cok

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties