Inhoudsstof tegen fusarium in tulp

In een plant uit de Nederlandse tuinbouw is een stof aangetroffen die kan worden gebruikt om fusarium bij tulpen te bestrijden. Dit succes werd vermeld bij de opening van de Extractenbibliotheek van het Kenniscentrum Plantenstoffen, begin deze week in Kasteel Keukenhof.

Volgens het Kenniscentrum Plantenstoffen is er een grote hoeveelheid aan inhoudsstoffen die nog niet of nauwelijks worden gebruikt. Alleen al in de gewassen die door Nederlandse tuinders worden geteeld, zitten 100.000 tot 200.000 stoffen.

Veel van de stoffen kunnen met succes worden ingezet in de farmaceutische industrie, de agrochemie, in cosmetica, als kleur-, geur en smaakstoffen, voedingssupplementen of als toevoegingen aan veevoer. Met de kennis die de Extractenbibliotheek zal opleveren, kunnen telers en veredelaars zich ontwikkelen tot leveranciers van dit soort stoffen.

In welke plant de actieve stof tegen fusarium is gevonden, wordt voorlopig niet bekend gemaakt. „Anders kan iedereen ermee aan de slag en is de tuinbouw zijn positie kwijt”, zegt Leon Mur, directeur van Kenniscentrum Plantenstoffen. „Het gaat erom dat we bedrijven kunnen koppelen aan telers.”

In het afgelopen jaar is de Extractenbibliotheek gevuld met 2.240 extracten van plantenstoffen. De industrie wordt uitgenodigd om te onderzoeken welke van deze stoffen zij kan gebruiken. Er wordt bijvoorbeeld al samengewerkt met de Franse Cosmetic Valley, de ’Silicon Valley’ voor cosmetica, aan de ontwikkeling van nieuwe cosmetische toepassingen, zoals geurstoffen. Ook met partijen uit de farmaceutische industrie en de voedingsindustrie wordt samengewerkt.