Invloed lokale partijen substantieel in glastuinbouwgemeenten

In de glastuinbouwgemeenten Westland, Lansingerland, Aalsmeer en Zaltbommel hebben lokale partijen een substantieel aandeel in de gemeentepolitiek. De landelijke trend waarbij VVD en PvdA zetels moesten inleveren, is niet in alle tuinbouwgemeenten terug te zien, zo blijkt uit de voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart.

In Westland won het CDA 1 zetel en werd daarmee met 9 zetels de grootste partij. De lokale partij Westland Verstandig ging van 4 naar 7 zetels en werd tweede. Die winst lijkt ten koste te zijn gegaan van Gemeentebelang Westland die van 11 naar 6 zetels kelderde. In 2010 kwam deze partij nog als grootste uit de bus. Verrassend genoeg verdubbelde de VVD haar zetelaantal en kwam uit op 4 zetels. Evenals in 2010 bezetten in Westland de lokale partijen ongeveer de helft van het aantal gemeenteraadszetels.

In Lansingerland blijft Leefbaar 3B met 7 zetels de grootste, hoewel de lokale partij 2 zetels verlies moest incasseren. Het CDA behoudt zijn 6 zetels en eindigde als tweede. VVD en PvdA noteerden beide 1 zetel verlies en kwamen uit op respectievelijk 6 en 3 zetels. D66 verdubbelde zijn zetelaantal en kwam uit op 4 zetels.

In Aalsmeer verandert er weinig. CDA, Aalsmeerse Belangen en VVD blijven met elk 6 zetels de grootste partijen. Daarbij is opvallend dat de VVD 1 zetel winst boekte. In Aalsmeer nemen de lokale partijen bijna de helft van het aantal zetels in beslag.

In Zaltbommel is de lokale partij ZVV de grote winnaar. De partij steeg van 3 naar 5 zetels en is daarmee de grootste, op de voet gevolgd door de SGP die haar 4 zetels behield en de CU met 3 zetels (1 zetel winst). PvdA, CDA en VVD moesten alledrie 1 zetel inleveren en komen elk op 2 zetels uit.

In Venlo blijft de VVD met 8 zetels de grootste, maar de partij moest wel 3 zetels verlies nemen. CDA en PvdA zijn met respectievelijk 7 en 6 zetels de nummers twee en drie. Het CDA verloor 1 zetel, de PvdA bleef gelijk.