IPM: ’Nederlandse bedrijven die niet komen uitzondering’

Negentien bedrijven, waaronder vooraanstaande Nederlandse veredelaars, hebben gezamenlijk een verklaring ondertekend om niet deel te nemen aan de IPM Essen 2021. De IPM reageert hierop: „Deze bedrijven zijn een uitzondering. 907 exposanten hebben zich inmiddels geregistreerd voor IPM Essen.”

De bedrijven, veredelaars en productie- of distributiebedrijven in de sierteeltsector, vonden het een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing om te nemen.
„In het licht van de recente ontwikkelingen rond COVID-19, het aanhoudende risico voor onze klanten en medewerkers en de verantwoordelijkheid die we zien om de verspreiding van het virus te helpen stoppen, hebben we dit besloten. De sierteeltsector is tot nu toe relatief ongeschonden door deze pandemie heen gekomen. Dit is bereikt door verschillende samenwerkingen binnen de sector.” Mark Schermer van Syngenta Flowers, een van de bedrijven die de verklaring ondertekende, vult aan: „Afgelopen voorjaar vonden we het al gek dat de IPM doorging. De situatie is in de wereld is nu vanwege hetzelfde virus nog gekker. We verwachten niet dat er begin 2021 veel veranderd is, ook niet in het internationale vliegverkeer.”

‘Een beurs is geen concert’
IPM Essen reageert in een persbericht op de verklaring. „Een beurs is geen concert of een voetbalwedstrijd. De afstand tussen de deelnemers is groter. Daarom verwachten we regionale verschuivingen als gevolg van reisbeperkingen, maar gaan we ervan uit dat er niet veel verandert in het totaalbeeld. Doorslaggevend voor de deelnemers die geregistreerd zijn, is het hygiene-concept van de Messe Essen, dat zijn waarde al bewezen heeft”, aldus Sabina Grosskreuz, hoofd marketing bij de Messe Essen. Oliver P. Kuhrt, directeur van de beurs in Duitsland, ervaart dat in Essen en bij andere grote beurzen met internationale deelname weer goede resultaten worden geboekt. „Het allerbelangrijkste is een functionerend hygiëneconcept, en dat hebben we bewezen.”

Negentien bedrijven
De bedrijven, vooral vermeerderaars maar ook productie- of distributiebedrijven, die de verklaring ondertekenden:

ABZ Seeds,  Beekenkamp Plants , Evanthia Seeds & Plants,
Danziger, DeCock Plants, Dümmen Orange Netherland, Florensis, Gediflora,
HilverdaFlorist,  MNP flowers / Suntory Flowers, Schneider Youngplants,
Schoneveld Breeding,  Syngenta Flowers, Sakata Ornamentals,
PanAmerican Seed, P. van der Haak Handelskwekerij, Westhoff, Sentier Az. Agr, Renner Print

Navraag leert dat Anthura ook niet van de partij is op IPM 2021. „We verwachten minimaal bezoek uit de Amerikaanse landen. Bovendien zal het beurskarakter door de coronamaatregelen heel anders zijn. En wil je de risico’s wel opzoeken?” vertelt Mattijs Bodegom van Anthura.

Nog niet beslist

Royal FloraHolland beslist begin oktober over hun beursdeelname in Essen. Floricultura heeft nog niet beslist omdat ze samen met andere partijen een gezamenlijke stand hebben op de IPM. Marc Eijsackers van Floricultura is nog optimistisch en hoopt dat er begin 2021 eindelijk weer een fysieke beurs kan plaatsvinden.

De ISO-Groep beslist aanstaande maandag of zij net als voorgaande jaren in Essen hun sorteer- en steekmachines laten zien. „We hebben al nagedacht over een afgeslankte versie van onze stand. Wegblijven vinden we een slecht signaal. Maar we staan daar vooral voor nieuwe klanten. Die telers komen ook voor de grote veredelaars naar Essen. Als die veredelaars afzeggen, dan heeft dat effect op ons publiek”, zegt Paul Blom van ISO-Group.

IPM is de juiste plek

De British Commercial Horticultural Association (CHA) zal zeker deelnemen aan IPM ESSEN 2021 met een Brits gezamenlijke deelname. Zij vinden dat ze op het gebied van hygiëne in zeer goede handen zijn bij Messe Essen. En ze willen de wereld laten zien dat Groot-Brittannië open is voor zaken.
Dirk Bader, voorzitter van Landgard, stelt dat IPM elk jaar de juiste plek is om hun producten, concepten en onderwerpen aan de professionele sierteeltsector te kunnen presenteren. Landgard ziet zichzelf als partners van IPM ESSEN. Ze zal ook rekening houden met alle geldende eisen van de verantwoordelijke autoriteiten in Noordrijn-Westfalen.

Kosteloos annuleren van een beursdeelname in Essen kan tot medio oktober.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties