’Israël biedt volop kansen voor Nederlandse tuinders’

In Israël liggen de kansen voor het oprapen voor Nederlandse tuinders. Dat stelt Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij bezocht onlangs, samen met achttien Nederlandse tuinbouwondernemers, een aantal Israëlische bloemenkwekerijen.

Het Kamerlid nam een kijkje bij een aantal grote bloemenkwekerijen in Sa’ad, een kibboets in de Negevwoestijn, iets ten oosten van de Gazastrook. „In specifieke gebieden – bijvoorbeeld in kibboetsen vlakbij de Gazastrook, zoals Sa’ad – gelden speciale voordelen, zoals belastingvrijstellingen en subsidies. Je betaalt er bijvoorbeeld geen loonbelasting. Ook is er ruimschoots grond voorhanden en zijn er in de nabijgelegen stad Ashdod veel goedkope arbeidskrachten beschikbaar. Voor Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers, maar ook voor tuinders, biedt dat kansen. Denk bijvoorbeeld aan de export van producten, maar ook aan joint-ventures en het bouwen van een eigen vestiging.”

Met het bezoek aan Israël wilde Dijkgraaf nog eens de aandacht vestigen op een motie die de SGP in 2014 – ten tijde van de Gaza-oorlog – indiende en die de regering oproept om, op zichtbare en overtuigende wijze, duidelijk te maken dat zij economische relaties en samenwerking tussen Nederlandse en Israëlische bedrijven en instellingen aanmoedigt. „Wij denken dat economische samenwerking de vrede, veiligheid en stabiliteit in het Midden-Oosten bevordert. Met ons bezoek wilden we ons steentje bijdragen aan die motie.”

Lees meer hierover in Bloemisterij nummer 3 (verschijningsdatum: vrijdag 20 januari).