Italiaanse feestdag naar Nederland

In Nederland werden opa’s en oma’s op 2 oktober voor het eerst in het zonnetje gezet ter gelegenheid van de internationale grootouderdag. De feestdag die overkomt uit Italië krijgt steeds meer belangstelling in Europa.

De grootouderdag vond vooralsnog op kleine schaal plaats in Amsterdam. Door een regionale krant werd de campagne ‘een bloem voor een avontuur’ gelanceerd door de Fellini Foundation en FairFlowers FairPlants.

Met de dag willen de initiatiefnemers aangeven dat ouderen een belangrijke rol in de samenleving vervullen en veel kennis en ervaring hebben. In ruil voor een bloem geven ouderen kennis door.

Charles Lansdorp van Fellini merkt dat er in Europa meer belangstelling komt voor de grootouderdag. Het thema vergrijzing is overal actueel en er wordt door de economische crisis de komende jaren in veel Europese landen een beroep gedaan op de solidariteit tussen de generaties.

Zuid Tirol
Dit jaar vond de grootouderdag ook in Zuid-Tirol plaats. Vandaaruit hoopt Lansdorp te dag te lanceren in Oostenrijk en Duitsland. Slovenië heeft ook al belangstelling getoond.

In Italië is grootouderdag een nationale feestdag. Het is in de wet vastgelegd. In Italië spelen opa’s en oma’s een heel belangrijke sociale rol. In een toespraak wenste president Giorgio Napolitano dit jaar alle opa’s en oma’s een mooie feestdag toe en onderstreepte de belangrijke rol die de grootouders momenteel spelen ter ondersteuning van de familie.