Juva (voorheen: Westland Infra) profiteert van opleving glastuinbouw en boekt recordwinst

Netbeheerder Juva – wellicht beter bekend onder de oude naam Westland Infra – heeft in 2016 een recordwinst van €20,5 miljoen netto geboekt. In 2015 ging het nog om €16,8 miljoen, terwijl de nettowinst in de jaren daarvoor tussen de €13 miljoen en €19 miljoen bewoog. De goede resultaten in 2016 zijn voor een belangrijk deel te danken aan dochterbedrijf Anexo. Het meetbedrijf profiteerde volop van het betere investeringsklimaat in de glastuinbouw, waar sprake was van nieuwbouw en een opmerkelijke groei in de belichte teelt, meldt directeur Frank Binnekamp in het gisteren verschenen jaarverslag van Juva.

De holding Westland Infra veranderde eerder dit jaar haar naam in Juva. Onder dit concern vallen drie dochterbedrijven: Westland Infra Netbeheer, het commerciële meetbedrijf Anexo en Capturam, een eind 2016 opgericht bedrijf dat zich op de verduurzaming van de Westlandse energievoorziening richt.

Minder teruglevering WKK-stroom
Vorig jaar leverde Westland Infra Netbeheer 144 Gwh meer elektriciteit aan eindklanten dan in 2015 (in totaal 1.632 GWh tegen 1.488 GWh in 2015). Er werd daarentegen 164 GWh minder stroom teruggeleverd aan het hoogspanningsnet van TenneT dan in 2015 (418 GWh tegen 582 GWh in 2015). Dat had volgens de netbeheerder direct te maken met de verminderde inzet van WKK’s in de glastuinbouw. De dalende inzet van WKK voor teruglevering zet daarmee door. Telers zetten WKK’s  vaker in voor eigen gebruik – met name voor belichting – dan voor teruglevering, tenzij de warmte of CO2 uit de WKK nodig is.

Ondanks de daling van teruglevering aan het net groeide het opgestelde WKK-vermogen in het Westland de afgelopen jaren licht. Ook in 2016 was er een lichte stijging zichtbaar. Het opgesteld WKK-vermogen bedroeg toen 775 MW. Dat duidt er volgens de netbeheerder op dat er, ondanks de ongunstige condities, zeker nog een rol is weggelegd voor WKK in de glastuinbouw. Tegelijkertijd transporteert het bedrijf meer elektriciteit naar eindklanten. De inzet van WKK bij onbalansmomenten is in 2016 nauwelijks gewijzigd.

Dalend gasverbruik verwacht
Hoewel Juva vorig jaar iets meer gas transporteerde dan het jaar daarvoor (1.139 miljoen m3 versus 1.133 miljoen m3 in 2015), houdt het concern rekening met een dalend gasverbruik van glastuinders in de komende jaren. Dat komt onder meer door verminderde WKK-inzet, besparingsmaatregelen van telers en de ontwikkeling van geothermie. Als de geplande boring in de Trias-aardlaag en de drie op stapel staande boringen in de Onderkrijtlaag doorgaan, zal het Westland in 2020 volgens Juva beschikken over 4 tot 5 Petajoule aan duurzame warmte, goed voor zo’n 25% van de totale warmtebehoefte van het regionale glastuinbouwcluster.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties