KOA

’Heb je dat verhaal niet gelezen dan, in het Vakblad? Van die handelaar in Berlijn die via een computerprogramma precies kan zien waar de prijzen het laagst zijn?

Ze hadden liever niet dat er foto’s werden gemaakt van prijsstickers. Zo laag waren ze.’

Ik had het inderdaad nog niet gezien nee. Maar weer terug van de ALV kwam ik de reportage over goedkope bloemen in Berlijn al snel tegen. Roy Ramsaroop, handelaar op de groothandelsmarkt in de Beusselstrasse. Een naam die doet denken aan boeken. Ramsj. Boeken die voor bodemprijzen worden aangeboden. Hoe toevallig. What’s in a name.

De collega die mij op dit verhaal opmerkzaam maakte wist ook precies waar het allemaal aan lag. Aan het Kopen op Afstand. Iedereen kan zomaar, waar ook ter wereld, meedoen met het veilproces. Natuurlijk, het kost een paar stuivers, maar dan ligt de bloemenwereld voor je open. En met een paar kinderen die alles weten van computers is een programmaatje dat de laagste prijzen opsnort zo gebouwd.

Ik keek er van op. Al jaren leef ik in de veronderstelling dat KOA juist goed is voor ons, kwekers. Ik moet er niet aan denken dat een tiental handelaars het voor het zeggen krijgt in onze sector. Want een ding is zeker: Dan word je tegen elkaar uitgespeeld. De bloemenhandel floreert juist bij een toename van het aantal vragers, kopers in dit geval. Dus wat mij betreft krijgt iedere bloemist een KOA-aansluiting. Heb je ook geen Bloemistenklok meer nodig.

En laten we wel wezen, gaat het bij ons thuis niet net zo? Wie van ons gaat naar een winkel om een nieuwe tv of pc te kopen zonder eerst op internet te hebben rondgestruind? Ik ben toch niet gek? Waarom meer betalen bij de ene zaak als de ander een laagste prijsgarantie afgeeft? En vergis je niet, ook lijnrijders hebben hun losmaker. Die betaalt echt niet de hoogste prijs. Maar je bent wel blij als je leeg weer naar Rijnsburg kan rijden.

Dus of KOA nu de schuld moet krijgen? Nee. Lage prijzen hebben te maken met vraag en aanbod. Met het weer. Met kwaliteit. Ook Roy Ramsaroop doet gewoon zijn werk met zijn Exotic Garden. Al was ik eerlijk gezegd wel blij dat ik die naam maar een enkele keer tegenkwam in onze koper statistieken…