Kamp draait gaskraan verder dicht

Het kabinet draait de gaskraan verder dicht. De gaswinning in Groningen wordt voor 2015 teruggebracht tot 30 miljard m3, schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

Dat het kabinet de gaskraan verder wil dichtdraaien, komt niet als een verrassing omdat het bericht gisteren al uitlekte. Eerder dit jaar besloot het kabinet de gaswinning in de eerste helft van 2015 al te beperken tot 16,5 miljard m3. Met het verder terugbrengen van de gaswinning in Groningen zegt Kamp de veiligheid van de inwoners van Groningen centraal te stellen.

Het kabinetsbesluit is genomen op basis van advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). „Financieel geldt dat het verlagen van het niveau van de gaswinning uiteraard ook gevolgen heeft voor de inkomsten van de Staat. Voor 2015 zullen de aardgasbaten teruglopen van € 8,9 miljard tot circa € 7,7 miljard”, aldus Kamp.

Onderzoeken
Momenteel lopen er nog twee relevante onderzoeken, waarvan de conclusies komend najaar worden verwacht: een onderzoek naar een verantwoord niveau van gaswinning waarbij de leveringszekerheid in koude winters niet in gevaar komt en een onderzoek naar een gasbeleid waarbij wordt uitgegaan van inkoop van buitenlands gas.