Kamp: ‘Helft agrariërs in 2025 netto energieproducent’

De helft van alle boeren en tuinders zal in 2025 netto producent van duurzame energie zijn. Dat is de doelstelling van het kabinet, zei minister Henk Kamp van Economische Zaken op 2 september bij de opening van het nieuwe academisch jaar van Wageningen UR.

Door toepassing van warmteterugwinning, vergisting, windmolens, zonne-energie en aardwarmte in alle schakels van de productieketen worden agrarische ondernemers volgens de minister steeds vaker energieproducent.

De benodigde innovatie om tot een groei van het aandeel duurzame energie te komen, vraagt volgens Kamp om intensieve samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid. Het huidige topsectorenbeleid, met Wageningen als belangrijke partner, vindt hij daar een goed voorbeeld van.

Nederland uit top vijf
Vandaag werd bekend dat Nederland vanuit de top vijf van 148 meest concurrerende economieën naar de achtste positie is gezakt. Het World Economic Forum, opsteller van de lijst, wijt de daling opmerkelijk genoeg aan een falend vermogen tot innovatie. Ook is de toegang tot financiering volgens het forum problematisch voor Nederlandse ondernemers.