Kamp noemt geothermie-initiatieven van glastuinders ’heel indrukwekkend’

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) noemt het „heel indrukwekkend’’ dat glastuinders zelf initiatieven nemen om geothermie te gebruiken om hun kassen te verwarmen. Dat zei hij onlangs tijdens een debat in de Eerste Kamer over de aanpassing van de Mijnbouwwet.

Tijdens het debat liet met name senator Henk Pijlman (D66) zich kritisch uit over de industrie en de tuinbouw. In de transitie van fossiele naar duurzame energie zijn deze twee sectoren volgens hem het grote probleem. „De industrie en glastuinbouw moeten op een veel duurzamere manier worden ingericht.”

Minister Kamp gaf hem daar gelijk in, met de kanttekening dat het grote probleem meer in de industrie zit dan in de tuinbouw. „Ik vind zelf dat het in mindere mate in de tuinbouw zit. Ik zie daar mogelijkheden om CO2 die normaal als afval de lucht in gaat, af te leiden en naar de kassen te brengen. Daar is juist CO2 nodig voor de groei van de planten. Bovendien zie ik veel mogelijkheden om geothermie te gebruiken om kassen te verwarmen. Het is heel indrukwekkend dat de initiatieven daarvoor door de tuinders zelf genomen worden”, aldus de bewindsman.

Energieagenda

Eind december presenteerde Kamp de Energieagenda. Daarin beschrijft hij hoe het kabinet de komende jaren wil komen tot een samenleving die in 2050 CO2-arm functioneert en volledig op duurzame energie draait. De stappen daarnaartoe verlopen via vier zogeheten transitiepaden:

  • ’Kracht en licht’ (de elektriciteitssector);
  • Hoge temperatuurwarmte;
  • Lage temperatuurwarmte;
  • Vervoer.

Geothermie speelt bij de eerste drie transitiepaden een grote rol.