Karuturi onder curatele gesteld

Karuturi Limited in Naivasha is onder curatele gesteld vanwege een schuld van ruim 4 miljoen euro en het niet uitbetalen van salarissen aan de ruim 3000 werknemers. De Keniaanse Business Advisory Group heeft twee curatoren aangesteld om de financiële zaken af te handelen. Zij onderzoeken onder meer de mogelijkheid om het rozenbedrijf te verkopen.

Volgens de curatoren Kieran Day en Ian Small wachten werknemers al drie maanden op hun salaris en worden schuldeisers, zoals CFC Stanbic Bank en Allpack Industries, ‘veel te langzaam betaald, wat een negatieve uitstraling heeft op alle bloemenproducenten in Naivasha’.

„We bevinden ons nog in de beginfase van het curatorschap, maar zullen de komende weken al onze energie stoppen in het analyseren van Karuturi’s financiële situatie om te zien wat de beste uitweg uit de malaise is. Verkoop van het bedrijf aan andere investeerders is een optie. Geïnteresseerde partijen hebben zich al gemeld”, aldus Day.

In een advertentie in de lokale pers wordt gemeld dat de directie van Karuturi niet langer zeggenschap heeft over de activa van het bedrijf, en dat vanaf nu alleen de curatoren gerechtigd zijn zich te bemoeien met financiële en andere zaken betreffende de rozenkweker.

Volgende maand, op 21 maart, zou voor de industriële rechtbank in Nairobi een zaak dienen tegen Karuturi, aangespannen door de producent van plastic verpakkingen, Allpack Industries, en tien andere schuldeisers. Zij eisen dat het bedrijf vanwege financiële wanprestaties wordt gesloten en verkocht.

Achterstallig loon
Werknemers hebben de afgelopen anderhalf jaar regelmatig gestaakt vanwege achterstallig loon en slechte arbeidsomstandigheden. Eind vorig jaar riep de voorzitter van vakbond COTU, Francis Atwoli, president Uhuru Kenyatta op om in te grijpen in het belang van de werknemers.

Atwoli beschuldigde de eigenaren van Karuturi LTD ervan geld naar het buitenland te sluizen in plaats van salarissen uit te betalen en schulden af te lossen. Directeur Sai Ramakrishna Karuturi wees alle aantijgingen als ‘onwaar, kwaadaardig en paniek zaaiend’.
Vorig jaar werd Karuturi Global Ltd, een van de grootste rozenexporteurs ter wereld, door de Keniaanse regering schuldig bevonden aan belastingontduiking, voor een bedrag van 20 miljoen dollar. Het bedrijf plakte volgens de belastingdienst (KRA) stelselmatig veel te lage prijzen op de voor export bestemde rozen.

Eind 2013 stelde Karuturi in een verklaring op zijn website dat een schikking was getroffen met de Keniaanse belastingdienst (KRA) en dat het bedrijf ‘maar 4 miljoen dollar hoefde te betalen’. Gevraagd om een reactie liet KRA weten dat ‘belastingzaken betreffende onze klanten strikt vertrouwelijk zijn’.