Kenia versus Oeganda

Vorige week was ik een week in Kenia. ‘Het is geen Oeganda’, werd ik tevoren gewaarschuwd. ‘Het is er veel gevaarlijker met overvallen en bedreigingen.’ Het bleek allemaal wel mee te vallen.

Met mijn reiskoffertje in de hand loop ik de deur uit, maar voor ik bij het tuinhekje ben, gaat de telefoon over in mijn broekzak. Ik neem op en de man van de busmaatschappij vertelt dat mijn bus, die ik over drie uur zou pakken naar Oeganda, niet zal rijden. Hij heeft wel een andere bus kunnen regelen en ik moet om 22:00 uur op het kantoor verzamelen om daar opgepikt te worden door de nieuwe maatschappij. Uiteindelijk word ik om 00:30 opgehaald en kan ik mijn reis beginnen.

Ik ben een week op bezoek geweest in Kenia en om precies te zijn in Naivasha. Naivasha is het grootste tuinbouwgebied van Kenia en dat was precies het doel van mijn reis. Als student moet je al je tijd gebruiken om naast je stage zoveel mogelijk van een land te zien als mogelijk is, ben ik van mening.

Een kennis is in Kenia een eigen kwekerij begonnen en na een lange tijd elkaar niet gezien te hebben was het voor mij een mooi excuus om hem op te zoeken in Kenia. Als ik toch in de buurt ben…. Vanuit Kampala (Oeganda) is het ongeveer 12 uur rijden met de bus naar Naivasha, Kenia. Op zich valt dat best mee maar met de lokale buskwaliteit was ik blij dat ik er was.

Het was leuk om te zien hoe hij daar aan het tuinen is en hoe dat er aan toe gaat in Kenia. Zijn bedrijf zit zelf nog in de opstartfase, maar toch leuk om een indruk te krijgen hoe het leven er in Kenia aan toe gaat. Naast zijn bedrijf hebben we elke dag ook ongeveer twee bedrijven bezocht in de regio. Dit varieerde van veredelaars, vermeerderaars tot producenten van tuinbouwproducten.

We hebben bedrijven gezien van 1 hectare waar precies en secuur veredeld wordt, maar ook bedrijven van 60 hectare waar miljoenen stelen per jaar de deur uit gaan. Een groot contrast, maar daarom juist interessant voor een student. Veel mensen gesproken wat natuurlijk goed is het netwerk, maar ook super veel van geleerd.

Toen ik naar Kenia vertrok, ben ik in Oeganda gewaarschuwd voor de Kenianen. ‘Het is geen Oeganda’, werd steeds gezegd. Het is er veel gevaarlijker met overvallen, bedreigingen en auto-overvallen. Ik ben daar persoonlijk redelijk huiverig voor, maar het bleek allemaal wel mee te vallen.

De term ‘het is Oeganda niet’ klopt voor de volle 100%. De basis lijkt op elkaar, maar het is wel gewoon anders. De mensen in Kenia zijn mondiger en werken harder, door de 2.000 meter hoogte is het klimaat anders en het land is veel meer ontwikkeld. Even een PVC-buis halen bij de plaatselijke tuinbouwgroothandel zit er in Oeganda niet in. Dit is in Kenia wel anders.

Je merkt aan heel veel dingen dat Kenia op het gebied van tuinbouw een stuk verder ontwikkeld is. Er zijn meer vluchten met tuinbouwproducten vanuit Nairobi. Er zijn veel meer teeltbedrijven en daardoor gaan leveranciers vanzelf mee. Kleine leveranciers zitten er al en wekelijks komen er containers binnen in de haven van Kenia met goederen als meststoffen, bouwproducten en andere tuinbouwartikelen. Naivasha ademt en leeft gewoon voor een groot gedeelte op de tuinbouw.

Ik vond het een schitterende ervaring. En doordat de bus vanuit Kenia met 24 uur vertraagd was heb ik er ook nog een extra dag van kunnen genieten!

Gijs van Adrichem
Tuinbouw student
Gijs.vanadrichem@gmail.com