Kerstster Woonplant van de maand november 2015

De kerstster, ook bekend als poinsettia, staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van november 2015. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland.

Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument,of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. Deze maand is dat de kerstster.

De poinsettia is vernoemd naar de Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Joel Poinsett, die de plant in het begin van de 19-de eeuw introduceerde in de Verenigde Staten. De kerstster heeft in het wild in Mexico en Midden-Amerika de gedaante van een struik die tot vier meter hoog kan worden. De plant bloeit buiten van november tot februari en in de zomer is de struik kaal.

De soortaanduiding ‘pulcherrima’ die de kerstster officieel heeft, is Latijn voor ‘de schoonste’. De Duitse plantkundige Willdenow gaf de botanische naam aan de plant vanwege de mooie kleur.

De kerstster werd door de Azteken ’Cuitla-xochitl’ genoemd. In 1804 bracht natuuronderzoeker Alexander von Humboldt de plant voor het eerst naar Europa.

In de verenigde Staten is de sterfdag van Joel Poinsett, 12 december, uitgeroepen tot Poinsettia Day. Familie, vrienden, buren en collega’s geven elkaar op die dag een Kerstster cadeau.