Keukenhof maakt zich op voor ’tussenjaar’ 2021

  Keukenhof wil in 2021 de poorten openen, het podium voor de sierteeltsector zijn en niet  inboeten op kwaliteit. Er worden komend najaar zoals gebruikelijk 7 miljoen bollen gepoot en de binnententoonstellingen zullen als vanouds aangekleed worden. Het wordt een tussenjaar, met 800.000 bezoekers als ijkpunt en maatregelen die in deze coronatijd gepast zijn.

  Keukenhof gaat ervan uit dat ze komend voorjaar ongeveer 800.000 bezoekers ontvangen. Dat is de helft van wat ze in topjaar 2019 hadden. Toen vertelde directeur Bart Siemerink dat het park met tussen de 800.000 en 1 miljoen bezoekers uit de kosten is. „We hebben een ijkpunt nodig voor 2021, dat we zien als tussenjaar. Met 50% van het aantal bezoekers uit 2019 denken we een reëel ijkpunt te hebben. In combinatie met een aantal interne aanpassingen denken we dat 800.000 bezoekers voldoende is om rendabel te draaien.”

  Bezoek uit cirkel van 250 kilometer

  Keukenhof verwacht aankomend seizoen naar verhouding meer bezoek uit Nederland, Duitsland en België. Op die landen zal ze zich samen met partners in de toeristensector ook sterker gaan richten dan voorgaande jaren. Siemerink: „Grofweg gaat het om degenen die binnen een cirkel van 250 kilometer van Keukenhof wonen, ongeveer 50 miljoen mensen. Die afstand willen mensen overbruggen voor een dagje uit, weten we uit ervaring. In coronatijd is die bereidheid er wellicht zelfs nog sterker. Mensen houden van bloemen en planten en van een dagje uit in de open lucht.”

  De herkomst van de bezoekers in 2018 en 2019. In 2019 werd het park in acht weken bezocht door het recordaantal van 1,5 miljoen mensen uit zo’n honderd landen. De meeste bezoekers (20%) kwamen uit Nederland.

  Spreiden

  Keukenhof gaat werken met een maximumaantal bezoekers per dag en die goed spreiden over de dag door met tijdsloten te werken. Zo wil men voorkomen dat het op een aantal plaatsen in het park te druk wordt. „Je moet spreiden, maar hoe we het precies gaan doen, dat weten we nog niet. Daarover praten we ook met partijen als de Efteling, Artis en musea. Zij hebben al ervaring met het tijdsloten en dergelijke. We weten nog niet exact welke maximumaantallen we gaan toelaten. We weten wel waar de pieken in het verleden lagen en dat de gemiddelde verblijftijd in het park zo’n 3 uur is.”

  Binnententoonstellingen gaan door

  Voorgaande jaren waren er op piekdagen rond Pasen wel eens 60.000 bezoekers op een dag. Dat is teveel om te kunnen voldoen aan de huidige coronamaatregelen. „Maar 50% daarvan kunnen we in het park van 32 hectare goed kwijt. Problemen zullen als eerste ontstaan in de paviljoens en restaurants en in de molen op ons park.”

  De bloemen- en plantenshows in de drie paviljoens gaan door, met maatregelen om ook daar de 1,5 meter afstand te waarborgen. Met de arrangeurs en gewascommissies gaat Keukenhof de komende weken praten over de invulling van de shows in 2021.

  Plantseizoen begint 1 oktober

  Het ontwerp voor het park is klaar en de tuinmannen zijn bezig met het uitzetten van de perken. Alle bloembollenkwekers hebben de plantlijst ontvangen en vanaf 1 oktober starten we met het planten van de bloembollen. Siemerink: „We gaan gewoon planten zoals we dat al 71 jaar doen: met 7 miljoen bloembollen die aankomend voorjaar de etalage van sierteelt voor de wereld zijn. Ook tijdens het planten zorgen we voor veel publiciteit zodat we de verkoop van bloembollen aan consumenten stimuleren.”

  Dit jaar was Keukenhof noodgedwongen alleen online en op televisie te zien en volgen. Met de video’s, tv-uitzendingen en livestreams zijn wereldwijd 22 miljoen mensen bereikt. Editie 2021 wil het park de positieve online ervaringen verder ontwikkelen.

  Keukenhof 2021 is gepland van 20 maart tot en met 9 mei.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties