Keukenhof open voor virtuele bezoekers

  Als jij niet naar Keukenhof kunt komen, brengen wij Keukenhof naar jou! Met die wervende tekst begint directeur Bart Siemerink de eerste video met beelden van het lentepark in Lisse. De komende weken laten Keukenhof online via filmpjes de mooiste plekjes van het park zien.

  Zaterdag 21 maart zou Keukenhof 2020 officieel haar poorten openen. Corona gooit roet in het eten; het lentepark is minimaal tot en met 6 april dicht voor bezoekers. Dat is conform de eisen van de Nederlandse overheid. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen in heel Nederland zijn verboden, ook samenkomsten in de buitenlucht. Deze maatregel geldt tot en met 6 april. Wat daarna gebeurt is gissen, maar Keukenhof neemt een voorschot op die periode door vandaag te melden dat ze de komende weken de mooiste plekjes van het park laten zien via video’s op social mediakanalen en de website van Keukenhof, waarop de ticketverkoop niet geopend is.

  De eerste bolgewassen bloeien al volop

  Door de relatief warme winter bloeien er al volop tulpen, narcissen en crocussen in Keukenhof. Dat is ook te zien in het eerste video die vandaag online is gegaan. Directeur Bart Siemerink staat daarin bij zijn favoriete plek, de heuvel direct achter de hoofdingang met 60.000 tulpen, narcissen en crocussen. Hij vertelt: „Als jij niet naar Keukenhof kunt komen, brengen wij Keukenhof naar jou!” Ook de reeds opgestelde gewassen in de paviljoens zullen binnenkort via videobeelden te zien zijn. Inzenders van kalanchoë, phalaenopsis en potanthurium zijn daar blij mee, melden ze desgevraagd.

  Miljoenenstrop voor velen

  De impact van uitgestelde opening vanwege het coronavirus is zeer groot, benadrukt Siemerink. Hij praat over miljoenen euro’s als hij de gederfde inkomsten optelt van Keukenhof, touroperators, taxibedrijven, cateraars, hotels en restaurants in de omgeving etcetera. Ook de 1.300 tijdelijke medewerkers kregen kort voor de opening te horen dat zij niet hoefden te komen omdat het park niet open gaat op 21 maart. Momenteel zijn alleen de 45 vaste medewerkers van Keukenhof op het park actief. De tuinploeg is de grootste groep, 20 personen. Siemerink wil het park en de gewassen in de paviljoens in optima forma houden; als de poorten open mogen, moet alles er goed uitzien.

  Continuïteit Keukenhof niet in gevaar

  Mocht het park op 7 april open gaan, dan rekent Siemerink niet op gemiddeld 25.000 bezoeker per dag, zoals voorgaande jaren het geval was. „De toeristenindustrie ligt op zijn gat vanwege het coronavirus. Je weet nooit wat er gebeurt na 6 april en welke richtlijnen er dan gelden, maar ik verwacht veel minder dagjesmensen dan we lange tijd gewend waren.”

  De continuïteit van Keukenhof is niet in gevaar. Er zijn reserves en de organisatie is flexibel met vooral veel inleenkrachten. Het lentepark kende een aantal topjaren met veel bezoekers, afgelopen jaar zelfs het recordaantal van 1,5 miljoen. Het begrootte aantal was lange tijd 800.000 bezoekers per jaar. Dat aantal is een paar jaar geleden opgeschroefd tot ongeveer 1 miljoen bezoekers. Met gemiddeld zo’n 1,4 miljoen bezoekers over de afgelopen drie jaar werd ook die begroting ruim gehaald.

  Entreegelden zijn 85% van de omzet

  Keukenhof haalt 85% van zijn omzet uit entreegelden, en rekent gemiddeld met zo’n €12,50 entree per bezoeker. Overige inkomsten zijn onder meer een deel van hetgeen de cateraars op het park aan inkomsten genereren. Bovendien zijn bloemententoonstelling Keukenhof en landgoed Keukenhof eigendom van Stichting Graaf Carel van Lynden, dat onder meer 240 ha land bezit in de omgeving Lisse en diverse gebouwen.

  Hieronder de eerste video. ’Volg ons vooral online’, aldus directeur Bart Siemerink. In 2020 is 10 mei de officiële sluitingsdatum. Of dat online ook geldt…

  https://www.facebook.com/626441381105826/videos/878825152588250/

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties