Keuzes maken

‘Achteraf hadden we toch voor rozen moeten kiezen, net als onze buurman’, verzucht Santiago Terán als we op het hoogste punt van zijn akkers zijn beland.

Redacteur Hans Neefjes is voor een werkreis een week in Equador en schrijft hier dagelijks over zijn bevindingen.

Hij wijst naar de andere kant van de berg. ‘Nikita Flowers’ valt nog net te lezen op een schuur tussen plastic kassen. „Zij begonnen rond 2005 met rozen telen voor de Russische markt. Dat heeft ze geen windeieren gelegd. Wij zijn ook gegroeid, van 2 naar 12 ha, maar de verdiensten in leucadendron en protea komen niet in de buurt van rozen. Dat weet ik zeker.” Als afgestuurd econoom had hij voor de start van Betel Flowers, daar zijn we, het rekensommetje ook al gemaakt. De keuze voor een teelt met minder oprichtingskosten en een lagere arbeidsbehoefte pakte onvoldoende uit, mede omdat de stelen van dit voor Ecuador relatief nieuwe gewas niet de verwachte prijs opbrengen. Een roos is vaak even duur. „Er moet iets gebeuren. Zonder bank, want die helpt de sector niet meer.”

Paulina, mijn reisleidster voor deze dag, ziet dat de productie bij Betel Flowers snel weer op gang komt en dat is goed nieuws voor haar werkgever FleuraMetz. Op het tweede bedrijf dat we bezoeken horen we dat de rozen drie jaar geleden geruimd zijn. David Nelson van Agro Turis Nelpo: „Wij zitten hier op 2.400 m hoogte. Dan kan je niet de kwaliteit halen die op 3.000 m mogelijk is. We zijn daarom nog meer verschillende bloemen gaan telen. Dat doen we al 25 jaar. Sommige kopers noemen ons een boetiek farm.” Ranonkel, anemoon, limonium, zaaidelphinium, brassica, zonnebloem en nog meer gewassen sieren de 10 ha plastic kas. Oranje en geel zijn in deze tijd van het jaar de hoofdkleuren. Paulina noteert snel de nieuwe cultivars die het bedrijf test. Interessant spul.

Snel door naar Sande, het Nederlandse bedrijf dat al zo’n twintig jaar in Ecuador calla’s teelt. Verkoper Jerom Lemke en bedrijfsleider Jan van der Hulst leiden ons trots rond. We zien alle facetten van de teelt, van knollenteelt tot bloemen verwerken. En ook lelies en freesia’s. Voor de lelies is een nieuwe kas net in productie. „De rek is er uit bij calla. De luxe uitstraling is er nog wel. En daar past lelie prima bij. Dat merken we ook in het grote netwerk dat we inmiddels door de eigen afzet van calla hebben opgebouwd. We hebben als bedrijf van oudsher kennis van de leliesector. De keuze voor lelie bevalt prima.”