‘Klaar is Kees de kassenbouwer!’

  Het past precies. Elk jaar vlak voordat de zomervakanties beginnen zijn we klaar. Het is altijd even buffelen, maar daarna is er de voldoening. Allemaal van die klusjes waar je geen tuinder voor bent geworden, maar die er wel bij horen elk jaar. Tenminste, als je de boel een beetje netjes wilt houden.

  Ik heb het onder andere over het stomen. Eens per jaar een rondje, van april tot en met juni. Ik weet het, door die 90 graden Celsius verdwijnt er tijdelijk ook een deel nuttig bodemleven, maar doe je het niet dan krijg je er spijt van. Denk ik, want we hebben het nog nooit een jaar overgeslagen. Durven we niet. Bang dát we er spijt van krijgen. Onkruid, pythium, andere schimmels, een teeltronde lang hebben we er geen last van. Heerlijk.

  Ik heb het ook over de kasgevel. Na een jaar ziet die alle tinten groen van de alg. Wat een feest om dat te lijf te gaan met Flusol Forte en de hogedrukspuit! Als sneeuw voor de zon verdwijnt het. Wel opletten dat je het spul niet te lang laat intrekken, want voor je het weet heb je diffuus glas. Wacht eens… Dat brengt me op een idee. Geintje.

  Dit jaar was ook de gevelverwarming aan de beurt. Of het nu door diezelfde Flusol Forte kwam of door andere middelen die in de kas worden gespoten, na vijf jaar zagen de 51-ers eruit alsof ze wel een opfrisbeurtje konden gebruiken. En dus lieten we pijpenverf aanrukken met een helderwit resultaat als gevolg.

  Tussendoor kon ook de kapotte ruit die we na de stuifsneeuw provisorisch met polycarbonaat hadden gerepareerd worden vervangen door de kassenbouwer. En de kruizen die ik er jaarlijks uithaal voor het stomen staan alweer netjes op hun plaats. Evenals een kapot gevelruitje. Klaar is Kees de kassenbouwer, grap ik nog.

  ‘In de tuin groeit het allemaal weer erg hard!’ Oei, mijn vrouw. Mijn blik dwaalt over de borders. ‘Ja, dat kun je wel zeggen. Vrijdag heb ik tijd, dan gaan we gewoon even een rondje maken. Doen we elk jaar toch, zo vlak voor de vakantie?’

  Was dat ook maar beperkt tot eens per jaar.

  Kees van Egmond

  Lees hier meer columns van Kees

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties