Klimaatneutrale teelt van topkwaliteit rozen in zicht

Het is mogelijk om rozen te telen met aanzienlijk minder energie en toch dezelfde kwaliteit te halen. Dat blijkt uit het onderzoek naar duurzame rozenteelt van WUR Glastuinbouw, Delphy en Lek Habo. Als dit wordt gecombineerd met groene stroom komt een klimaatneutrale rozenteelt in zicht.

Tussen april 2015 en maart 2016 is bij Delphy Improvement Centre onderzoek gedaan naar een duurzame en energiezuinige rozenteelt. Tijdens het project is optimaal gebruik gemaakt van Son-T belichting, koeling met Opac en geïntegreerde meeldauwbestrijding.

De productie kwam op 320 stuks/m2 van gemiddeld 54 gram. Dat is een uitstekend resultaat ten opzichte van de referentie. De koeling en geforceerde ventilatie hebben een positief effect gehad op de taklengte in het najaar. De installatie met geforceerde ventilatie van boven het scherm had een gunstig effect op het klimaat, vooral op de vochtbeheersing onder een grotendeels (95-98%) gesloten scherm. De lichtbenuttingsefficiëntie was 2,44 gram/mol; dit was hoger dan die in een proef een jaar eerder.

’Kas zonder gas’ voor rozen
Op jaarbasis is met een gebruik van 573 kWh/m2 niet bespaard op elektriciteit ten opzichte van een referentieteelt met 514 kWh/m2. ?Op warmte is juist heel veel bespaard. Het gebruik lag op 423 MJ/m2, terwijl de referentieteelt 1334 MJ/m2 nodig had. De warmte die in de zomer werd geoogst was meer dan voldoende om in de warmtevraag te voorzien. De warmte is daarbij in de kas gebracht via de OPAC-warmtewisselaars en dat kan met lage temperaturen, zodat de warmtepomp een hoge COP (coëfficiënt of performance) kan halen. Er is ook een WKO nodig voor de seizoensopslag van warmte.

In wezen gaat het hier om een ’Kas zonder gas’ voor de rozenteelt. Als alle elektriciteit voor belichting en de warmtepomp groen worden ingekocht, komt een intensieve klimaatneutrale rozenteelt met topkwaliteit rozen in zicht. De terugverdientijd van de investering in koeling ligt tussen de 2 en 11 jaar, afhankelijk van uitgangspunten.

Het onderzoeksrapport is te downloaden van de website Kas als Energiebron.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken en de gewascoöperatie Roos.