Klusjestijd

In mijn seizoensteelt komt in november en december tijd vrij om klusjes op te pakken. De oogst zit erop en de meeste gewaswerkzaamheden kunnen pas gebeuren na de kortste dag.

Tijdens het drukke seizoen kijk je hier weleens naar uit; een periode waarin je achtergebleven werkzaamheden bij kan werken en bovendien alles weer netjes kan maken.

Om deze periode goed te benutten, probeer ik een lijst met activiteiten bij te houden die dan aan bod kunnen komen. Dit lijstje blijkt echter niet korter te worden. Ondanks dat ik veel dingen afmaak, is dit ook een periode waarin nieuwe klusjes en ideeën opborrelen. Het is dan wel geen drukke oogstperiode, maar mijn dagen zitten dan toch snel vol.

Misschien komt het door het feit dat je in je hoofd ook meer ruimte hebt voor andere ideeën. Ik heb bijvoorbeeld meer tijd en zin om te lezen en zo kwam ik ook de column van Mathanje de Jong tegen. Meer aandacht besteden om de trots voor mijn product uit te stralen en zo de consument te stimuleren, daar kan ik misschien ook wel meer aan doen. En zo zijn er nog veel voorbeelden van ingevingen die in me op komen in deze periode.

In de praktijk heb ik hier in ieder geval wel het resultaat van gemerkt. Onze particuliere verkoop gebeurt met een bloemenautomaat, maar zodra ik met de klanten persoonlijk in contact kom en enthousiast mijn verhaal kan vertellen, merk ik dat zij met plezier wat kopen en dat niemand zonder bloemen vertrekt.

Nu zitten de dagen dus ook snel vol met klusjes of het uitwerken van fantasieën en strategieën en dit maakt deze periode juist leuk en nuttig en voor ik het weet zal het seizoen wel weer beginnen zonder een afgewerkte to-do-list. Waarschijnlijk is dit een heel herkenbare situatie voor velen.
Ron van LeeuwenSnijhortensiakweker