Knal

Met een enorme dreun gingen wij aan de kust in Tanzania het nieuwe jaar in.

Helaas geen vuurwerk maar dynamiet waarmee vissers op het rif vissen vangen. Door een enorme staaf dynamiet naar beneden te gooien in het water en dit tot ontploffen te brengen klappen alle longen/kiewen van alle beesten uit elkaar en is werkelijk alles maar dan ook alles in de omgeving dood. Deze afgrijselijke manier van vissen is met name populier onder de vissers rond Tanga en Dar es Salaam. De overheid zegt hier hard tegen op te treden maar ondertussen is het dezelfde overheidsfunctionaris die hier zijn boterham mee verdient. Soms zijn er wel honderd ontploffingen per nacht waar te nemen als je op het strand staat. Het hele koraalrif gaat zo binnen een paar jaar naar de knoppen en alles wat leeft is dood.

Er zijn een paar Europeanen aan de kust die zich hier druk om maken en de overheid hierop aanspreken. De benzine die de overheid heeft voor controle op zee, wordt al aan land verkocht door dezelfde overheidsfunctionarissen. Dat gaat dus helemaal de verkeerde kant op en niemand die er wat aan doet. Een lokale medewerker van een van de organisaties die hieraan wat proberen te doen, heeft vorige week een zuuraanval in zijn gezicht ternauwernood overleefd. Het is zo triest dat de natuur anno 2016 nog steeds onze aandacht nodig heeft om dit soort misstanden te voorkomen.

Een knal van heel andere orde vond plaats net voor oud en nieuw met mijn auto. Vlak voor de kust liepen de lagers van de krukas vast en hierdoor ontstond een heel scala aan andere problemen. In de ochtend nog goed de olie gecontroleerd en dan toch dit. Het trouwe beest is al 24 jaar en heeft mij al naar menig plek binnen Afrika gebracht. Nu is het dus waarschijnlijk afgelopen. Te veel op de klok aan kilometers, te veel gaten in de weg, te veel stof en te veel slechte diesel gedronken. De knal waarmee hij tot stilstand kwam was enorm maar niet zo erg als die door het dynamiet op nieuwjaarsnacht. De knal op het rif doet me eigenlijk meer pijn omdat ons voortbestaan hiermee wordt bedreigd.

Ik wens iedereen een knallend goed 2016!

Feico Smit, directeur Royal van Zanten Oeganda