Knelpunten staan modernisering Westland in de weg

Hinderlijk liggende woningen, verouderd glas en teruglopende rendementen zijn belangrijke knelpunten die een noodzakelijke modernisering van de Westlandse glastuinbouw in de weg staan. Dat blijkt uit het onlangs verschenen rapport ’Moderne glastuinbouw in Westland’.

Onder leiding van Arnold Hordijk boog een adviesgroep – met daarin vertegenwoordigers van de gemeente, de Rabobank en LTO Glaskracht – zich over de vraag welke impuls nodig is om tot modernisering te komen zodat de Westlandse glastuinbouw vitaal en toonaangevend kan blijven. In het rapport komt de adviesgroep met een analyse en enkele aanbevelingen.

Zo voorziet de adviesgroep dat het aantal glastuinbouwbedrijven in Westland als gevolg van schaalvergroting de komende vijftien jaar in een enorm tempo verder zal dalen van 1.400 anno nu tot 550 in 2030, wat meer dan een halvering betekent. Als ideale kavelgrootte voor een toekomstig sierteeltbedrijf wordt de komende jaren 4 tot 6 ha gezien en voor de groenteteelt 10 ha of meer. Om daarop te anticiperen, zijn ruimtelijke maatregelen nodig die vergroting van kavels mogelijk maakt.

Impuls
Daarnaast moet er impuls worden gegeven aan de weg-, energie- en ICT-infrastructuur. Ook moet er in de markt meer toegevoegde waarde en onderscheidend vermogen worden gecreëerd. „De uitdagingen zijn groot. Op korte termijn zijn concrete stappen noodzakelijk. Gemeente en bedrijfsleven zullen die samen moeten zetten om de vitaliteit van het Westlandse glastuinbouwcluster te vergroten”, aldus wethouder Theo Duijvestijn van Economische Zaken. Onder de vlag van de zogeheten Westland Agenda II zullen volgens hem de krachten worden gebundeld om tot maatregelen te komen.