Koers houden

’Vandaag is de eerste dag van het jaar’, grapte een inkoper op woensdag 18 februari toen hij het restaurant bij onze tribune binnenliep. Het is een bekende grap in Brazilië waarmee bedoeld wordt dat er tussen kerst en carnaval nauwelijks wordt gewerkt. Uiteraard mooie zelfspot, maar het geeft een beetje de cultuur aan. En dat te bedenken dat in Nederland dan de eerste hoogtijdag Valentijn al gepasseerd is.

Voor de kwekers is het een opluchting dat carnaval voorbij is. Brazilianen liggen met de carnavalsdagen aan het strand, vieren vakantie en kijken naar de carnavalsoptochten. Tot overmaat van ramp brak aansluitend op carnaval een spontane staking van vrachtwagenchauffeurs uit die in grote delen van het land leidde tot geblokkeerde hoofdwegen. Een aantal klanten kon hierdoor niet komen, orders werden gecanceld en klanten werden voorzichtig om niet al te grote voorraden in te kopen. En dat vlak voor de zo belangrijke Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Ondertussen staan hier de kranten dagelijks vol met nieuwe onthullingen over corruptie, met name over het grote schandaal rond Petrobras. Iedereen weet al lang dat veel politici corrupt zijn en smeergeld ontvangen bij orders voor staatsbedrijven zoals de energiereus Petrobras. Echter het is voor het eerst dat dit door justitie zo grondig wordt onderzocht en aangepakt. Dat biedt hoop op een grote schoonmaak! De grote vraag is of dit schandaal reikt tot aan de president Dilma Roussef.

Verder ook mooie berichten. Het is gaan regenen en wel gelijkertijd met het bezoek hier van het volledige bestuur en directie van Plantion. Iedereen was verguld met deze regen, want droogte bedreigt al geruime tijd het zuidoosten van Brazilië. De regen zorgt voorlopig voor enige opluchting. Er moet nog veel meer vallen om het structurele gevaar van watertekort te laten wijken, maar het acute gevaar is even een paar maanden weg.

Het bezoek van de bestuurders van Plantion verliep geweldig goed. We bezochten in vier dagen dertien kwekerijen en er waren goede gesprekken met ons bestuur. We bespraken ontwikkelingen in de sector, onze plannen voor de komende jaren en we bespraken onze onderlinge verschillen. Mooi compliment ontvingen we aan het eind van de week toen de conclusies werden getrokken van deze studiereis: „Ga vooral door op de ingeslagen weg en houd deze koers!” En dat zijn we nu net ook van plan!

André van Kruijssen