Komt Verenigd Koninkrijk met nog strengere fytosanitaire eisen?

Volgens Landbouwraad Tim Heddema valt niet uit te sluiten dat het Verenigd Koninkrijk met nog strengere fytosanitaire eisen komt voor bloemen en planten „Als iets duidelijk is geworden is, is dat de Britten heel voorzichtig zijn met planten, vooral met vaste planten.”

„We hebben ook gezien hoe ze met xylella zijn omgegaan. Daarbij hebben we als EU vastgesteld: wat ze nu doen vinden we disproportioneel. Maar het is wel een onderstreping van wat ze al jaren roepen. ‘Biosecurity’ staat bovenaan en daar wordt het controleregime op ingericht. Dus ik sluit niet uit dat het strenger wordt” zegt Heddema deze week in de Bloemisterij. De Landbouwraad neemt begin augustus afscheid van zijn standplaats Londen.

Tegelijkertijd ziet Heddema dat de ontwikkelingen in het VK langzamer gaan dan gedacht. „Een paar jaar geleden kondigde het VK aan met een plant health strategy te komen. Daarin zou duidelijk worden gemaakt hoe ze strenger zouden worden. Het VK zou misschien wel verplichte algemene quarantainemaatregelen voor de import opleggen. Nou, die strategie en die maatregelen zijn er nooit gekomen. Dus de soep wordt ook weer niet zo heet gegeten als die werd opgediend. Maar goed, dat is tot nu toe.”

Lees hier alvast het interview met Tim Heddema in editie 23 van De Bloemisterij via mijnbloemisterij.nl. Geen abonnement? Kijk hier of bel 071 5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties