Koningin Máxima informeert zich bij getroffen siertelers

Koningin Máxima heeft vrijdagmiddag 27 een werkbezoek gebracht aan potplantenkwekerij Zuidbaak in Honselersdijk. Ze liet zich uitgebreid informeren over de impact van het coronavirus op de sierteeltsector. Teler Walter Zuijderwijk leidde haar rond op de kwekerij.

 

Hoe komt de koningin op jouw kwekerij?

„Ik werd afgelopen dinsdag gebeld. Royal FloraHolland en Glastuinbouw Nederland zochten een kwekerij waar koningin Máxima een werkbezoek kon afleggen. Of ik mee wilde werken en een geheimpje kon bewaren, vroeg voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland. Hij was er vanmiddag ook bij.”

Wie waren er nog meer vanmiddag?

„Ik ken ze niet allemaal. Chrysantenteler David van Tuyl, gerberateler Hans van Holstein en rozenteler Marc Koene en mijn compagnon Ronald Bruinen waren er namens de siertelers. Het werkbezoek was vooral om koningin Máxima goed te informeren over de problematiek die er momenteel is vanwege de coronacrisis. De RVD was al om 12:30 op onze kwekerij. Samen hebben we eerst een proefrondje gemaakt, zodat we onder meer wisten waar we moesten staan voor de fotografen. De koninklijke nieuwssite Blauw Bloed was er namelijk ook.”

Wat heb je de koningin verteld? 

„Dat de vraag naar onze producten sinds de uitbraak van het coronavirus bijna helemaal is weggevallen. Producten gaan de grens niet meer over. En niet alleen de telers, ook de exporteurs, de winkeliers en de rest van de sierteeltketen wordt nu getroffen. Het raakt duizenden bedrijven en gezinnen.”

Hoe reageerde Maxima?

„Ze was heel betrokken. Dat bleek ook wel uit het feit dat ze ruim een uur op de kwekerij was om met ons te praten. Ze wilde weten wat de huidige situatie met ons, ons personeel en onze gezinnen doet. Welke keuze’s we nu moeten maken. Elke dag maken we op dit moment keuze’s die radicaal en niet leuk zijn.”

Wat heeft jullie kwekerij nu het meest nodig?

„Afzet. We hebben 8.000 m2 met groene planten als monstera en strelitzia en die kunnen we nauwelijks kwijt. Er zijn al vier volle containers met planten die we hebben weggegooid. We moeten ruimte maken voor de planten die nog komen gaan. De afzetpiek van perkgoed moet bij ons nog beginnen. Wij hebben allerlei soorten zaaiperkgoed en zijn daarom later op de markt dan onze collega’s met stekperkgoed. In april beginnen we meestal, maar dat proberen we nu te rekken tot rond Pasen. We hebben de kas van 2,5 ha gekrijt en houden hem zo koud mogelijk. Ik hoop dat de handel over een paar weken weer iets aantrekt. Nieuw perkgoed zetten we voorlopig niet op. Deze week hebben we 1,2 miljoen stekken weggegooid.”

Zo niet?

„We kunnen een paar maanden overleven, maar een steunfonds is ook voor ons hard nodig. Anders is het einde oefening, net als voor heel veel familiebedrijven in ons land en daarbuiten. We hebben het met uitgebreid gehad over mogelijke maatregelen voor de middellange en lange termijn. Mijn compagnon en ik zijn 47 en hebben recent nog een kas van 3 ha. erbij gekocht en verbouwd. Die verhuren we nu grotendeels, maar hij is wel bedoeld voor toekomstige uitbreiding van onze teelten. Wij willen blijven ondernemen in de sierteelt. Ik hoop dat dit lukt.”

 

Teler Walter Zuijderwijk legt koningin Máxima uit welk gevolgen de coronacrisis heeft voor zijn kwekerij in Honselersdijk. De aanloop naar Pasen en Moederdag is normaal gesproken de drukste tijd van het jaar voor zijn bedrijf (foto: Blauw Bloed)

 

,

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A. Koolhof
A. Koolhof
3 jaren geleden

Hoe zat dat ook alweer met die anderhalve meter-regel??