Aardwarmte Combinatie Luttelgeest van start

In Luttelgeest is de Aardwarmte Combinatie Luttelgeest (ACL) begonnen met zijn boringen. Initiatiefnemers zijn kwekerij Bernhard (23 ha; rozen, phalaenopsis en patioplanten) en groentekwekerij Tas Paprika (44 ha).

 

De familiebedrijven Bernhard en Tas namen in 2016 het initiatief voor de aanleg van een aardwarmte-installatie. Het is de bedoeling dat medio 2021 vanuit circa 1.800 meter diepte warm water uit de grond omhoog komt voor verwarming van de kassen. De bedrijven hebben samen 67 ha. kas. Als alles volgens plan verloopt, kunnen ook collegebedrijven in de buurt aansluiten.

De twee initiatiefnemers van de Aardwarmte Combinatie Luttelgeest hebben berekend dat ze met de aardwarmte op jaarbasis ongeveer 11 miljoen kuub gas gaan besparen. Hun doelstelling is klimaatneutrale glastuinbouw. Daarom wordt tevens gewerkt aan een veld zonnepanelen, die drijven op de waterbassins. Die moeten op jaarbasis zo’n 12 miljoen kilowattuur gaan leveren.

ACL werkt voor de uitvoering van het project samen met het Duitse bedrijf Daldrup & Söhne AG en hun in geothermieprojecten gespecialiseerde aannemer GERF. Zij zijn verantwoordelijk voor de realisatie van het zogenoemde triplet, de bouw van de bovengrondse installaties en het distributienet.

De boorinstallatie die sinds eind maart 2020 actief is voor Aardwarmte Combinatie Luttelgeest (ACL). Initiatiefnemers zijn kwekerij Bernhard (23 ha; rozen, phalaenopsis en patioplanten) en groentenkwekerij Tas Paprika (44 ha). Foto: ACL

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties