TNO sluit zich aan bij Greenport West-Holland

Onderzoeksorganisatie TNO sluit zich aan als partner bij Greenport West-Holland. Dat hebben beide organisaties deze week bekendgemaakt. De kennis en expertise van TNO stellen de greenport in staat de komende tijd meer nadruk te leggen op digitaliseringsvraagstukken. „Het verbinden van informatiestromen is cruciaal voor de toekomst van de tuinbouw”, stelt marktdirecteur ICT Berry Vetjens van TNO.

De greenport en TNO werkten afgelopen jaren nauw samen binnen de Roadmap Next Economy, de routekaart naar een nieuwe economie voor de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Digitalisering was daarbij volgens Vetjens een verbindende factor tussen beide organisaties. „De tuinbouw werkt aan onder meer het verhogen van efficiency, het verduurzamen van de productie en het personaliseren van voeding. Daarvoor is het verbinden van informatiestromen cruciaal. Daarin is TNO expert.”

Onder het toeziend oog van voorzitter Adri Bom-Lemstra van Greenport West-Holland ondertekent marktdirecteur ICT Berry Vetjens van TNO de samenwerkingsovereenkomst tussen beide organisaties.

TNO treedt nu toe tot de greenboard, het hoogste orgaan van Greenport West-Holland en verantwoordelijk voor de strategie en werkzaamheden van de greenport. De greenboard bestaat uit tientallen overheden, ondernemingen, onderwijsinstellingen en kennisinstituten. TNO werkt binnen de greenport ook al jaren intensief samen met de tuinbouwtoeleveranciers verenigd in Hortivation. Met toetreding tot de greenport worden ook die krachten gebundeld en komt digitalisering over de hele keten in een stroomversnelling.

Exporteren van tuinbouwintelligentie
De toekomst ligt volgens Vetjens in het exporteren van tuinbouwintelligentie. „Met die kennis kun je teelten en kassen op afstand besturen om zo de megasteden te kunnen voeden. De uitdaging is om die intelligentie te verpakken in een dienst, net als Tesla een baanbrekend product is dat gebaseerd is op kunstmatige intelligentie. De greenport kan daarin koploper zijn. En daaraan wil TNO graag bijdragen.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties