Interpolis introduceert checklist voor onderhoud kassen

Interpolis heeft een checklist opgesteld met 34 punten om de kas op te controleren. Volgens de verzekeraar gaan kassen tegenwoordig tien jaar langer mee dan vroeger en worden ze intensiever gebruikt. Daarom hebben ze meer onderhoud nodig.

Fundatie, staalconstructie, aluminiumconstructie, glas en bedekking, luchtmechaniek en hemelwaterafvoer zijn de hoofdonderdelen die op de checklist vermeld staan. Op het overzicht wordt duidelijk wat onderhouden moet worden, wanneer en met welke regelmaat. „Het zijn die onderdelen waarbij na intensief gebruik slijtage optreedt”, aldus Wil Bakker van onderhoudsbedrijf TST, die heeft meegewerkt aan de lijst. Veel van de acties kan de glastuinbouwondernemer makkelijk zelf aanpassen samen met zijn personeel. Wel benadrukken partijen dat de werkzaamheden veilig uitgevoerd moeten worden.

Een betrouwbare kas verhoogt leveringszekerheid
„Zeker met de veranderende weersomstandigheden wordt het belang van een sterke en dus betrouwbare kas groter. Ondernemers willen dan wel graag weten wat belangrijk is”, zegt Willem Snoeker, manager bij Interpolis. De kennis die de verzekeraar heeft opgedaan met schades leert welke onderdelen zwak zijn en onderhoud nodig hebben. Samen met AVAG, NVOK, adviesbureaus en glastuinbouw verzekeringsmaatschappijen kwam Interpolis tot de checklist. De lijst werd getoetst bij TNO bouw in Delft en is te vinden op de website van Interpolis.

Ook Sjaak van de Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, erkent het nut en de noodzaak van onderhoud van de kas. „Met preventie kan aanzienlijke schade beperkt worden. Regelmatige controle en vervanging is essentieel voor de voortgang van teelt en afzet. De checklist is een handig middel om mee te nemen in de structuur van je bedrijfsvoering.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties