Multiflora-chrysant Thompson uit de markt gehaald

Veredelaar Armada vernietigt per direct zijn bolchrysant Thompson, die verkrijgbaar is in verschillende kleuren. DNA-onderzoek heeft aangetoond dat die cultivar genetisch teveel lijkt op de kwekersrechtelijk beschermde multiflora Mefisto. Deze cultivar is eigendom van de Belgische veredelaar Gediflora.

 

Gediflora constateerde in 2019 de gelijkenis tussen de cultivars Thompson en Mefisto. In overleg met veredelaar Armada is toen DNA vergelijkingsonderzoek uitgevoerd door NAKTuinbouw-Variety Tracer. Het bedrijf Royalty Administration International begeleidde dit onderzoek. Uitkomst: beide cultivars zijn niet onderscheidbaar op het deel van het DNA dat in dat onderzoek is meegenomen. Alleen de cultivar Mefisto van Gediflora is in de EU kwekersrechtelijk beschermd, ofwel met het verhandelen van Thompson is inbreuk gepleegd.

Armada betreurt de situatie

Armada stelt dat er per ongeluk vermenging is ontstaan. Ze betreurt de situatie. Cultivar Thompson, net als Mefisto beschikbaar in meerdere kleurmutanten, halen ze uit de handel en moederplanten worden vernietigd. De royalty’s die Armada inde voor Thompson zullen ze afdragen aan Gediflora, vermeerderd met een door Gediflora vastgesteld boetebedrag. Armada betaalt tevens de kosten voor het DNA-onderzoek. Er wordt niet bekend gemaakt om hoeveel stekken/planten en welke bedragen het gaat in deze zaak.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties