Volop recyclebare potten op Plantarium

De fabrikanten PÖPPELMANN en Modiform gebruiken de aanstaande vakbeurs Plantarium in Boskoop om nieuwe recyclebare potten te presenteren.

PÖPPELMANN blue heet het initiatief waarmee de Pöppelmann Groep zich inzet voor een gesloten materiaalkringloop. In 2018 werden de eerste productreeksen van deze volledig recyclebare plantenpotten gepresenteerd. Tijdens de vakbeurs Plantarium (van 21 tot 23 augustus in Boskoop) laat het bedrijf nog meer potten zien die wat hen betreft een kringloopeconomie moeten bevorderen.

Het hiervoor gebruikte kunststof is voor 100 %  afkomstig uit de verzameling van recyclebare materialen van Der Grüne Punkt – Duales System Deutschland (DSD). Na gebruik worden de plantenpotten weer ingezameld, zodat zij opnieuw beschikbaar komen voor de gesloten kringloop van grondstoffen – en hiermee voor een hulpbronnenefficiënte omgang met het materiaal kunststof zorgen.

Modiform stopt met zwarte potten in VK

Vanaf 1 januari 2020 kunnen bij Modiform in het Verenigd Koninkrijk geen zwarte thermogevormde plantenpotten meer worden besteld. Grijs is het nieuwe zwart, volgens Modiform. Hun ‘slagschipgrijze’ pot bestaat uit 100% gerecycled plastic (PP) en is volledig recyclebaar. Ze zullen verkrijgbaar zijn in alle thermogevormde maten zodat telers probleemloos kunnen overstappen. Modiform biedt de grijze potten van 100% gerecycled plastic aan tegen dezelfde prijs als zwarte potten.

Zwart plastic wordt geweigerd in de Britse recyclingcentra voor huishoudelijk afval. De infraroodscanners die het type polymeer identificeren, kunnen geen zwart zien. Recyclers zijn op zoek naar PET, PP en HDPE. Ze willen geen PS.

Onderzoek naar het thuisrecyclingsysteem leerde Modiform dat zwarte plantenpotten nooit worden gerecycled. De industrie kwam met het taupe-initiatief, maar dit maakte de potten volgens Modiform tot 40% duurder, dus telers stonden niet te springen om deze verandering. De fabrikant biedt nu een recyclebare grijze pot voor dezelfde prijs als een zwarte pot.

De grijze potten van Modiform
PÖPPELMANN blue heet het initiatief waarmee de Pöppelmann Groep zich inzet voor een gesloten materiaalkringloop.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties