Kort geding handel en FloraHolland over tarieven

  32 handelaren eisen op 19 december in een kort geding dat FloraHolland de nieuwe kloktarieven niet per 1 januari 2014 invoert. Ze vrezen dat hun concurrentiepositie anders teveel beïnvloed wordt.

  De handelaren lopen met het kort geding vooruit op de bodemprocedure die volgend jaar maart plaatsvindt. Ze vrezen dat als de veiling de nieuwe tarieven per 1 januari invoert ze veel klanten gaan verliezen. Ook als de rechter later de veiling in het ongelijk stelt, aldus beleidsmedewerker Paul van der Zweep van de VGB, dat de handelaren ondersteunt.

  Volgens de handelaren, die het kort geding aanspannen, zullen ze de hogere tarieven moeten doorberekenen aan de klanten en zullen die mogelijk voor andere leveranciers kiezen. Van der Zweep: „Het beïnvloedt de concurrentiepositie dermate dat bedrijven veel schade oplopen.”

  Geen gehoor
  Van der Zweep geeft aan dat de handel diverse malen aan de veiling heeft gevraagd de invoering van de tarieven uit te stellen. FloraHolland gaf daar geen gehoor aan, zegt Van der Zweep. Een aantal handelaren besloot toen een kort geding aan te spannen.

  Zo’n 60% van de handelaren zijn na 1 januari tussen de 0% en 250% meer kwijt aan kloktarieven.

  FloraHolland geeft aan dat ze zojuist een dagvaarding heeft ontvangen en dat ze zich daar nu aan op het voorbereiden is.