’Kijk, daar ligt Tropicana! Vroeger kon je er zwemmen, maar wat er nu in zit?’ We rijden met ons gezin plus aanhang over de Maasboulevard in Rotterdam.
Er zijn twee diploma’s te vieren en dat doen we altijd graag onder het genot van een etentje. ’Volgens mij wordt het nu anti-kraak verhuurd.’
Zoals je wel vaker op zijn staart trapt wanneer je over de duivel spreekt, kwam ik Tropicana een paar dagen later tegen in de krant. In plaats van uitgelaten pubers in de wildwaterbaan zetelen er nu jonge ondernemers die een koffiebar uitbaten. In de kleedkamers teelt het bedrijf Rotterzwam paddenstoelen. En ook Kromkommer heeft er een plaatsje gevonden. Onder de glijbaan?
Kromkommer. Ik ken ze van Twitter. Ze komen in actie tegen de voedselverspilling. Ze laten van zich horen als er weer eens eten wordt weggegooid. Zoals die keer dat er tonnen Hollandse winterpeen werden vernietigd terwijl de supermarkten volop Spaanse wortelen aanboden. Schande!
Maar meer nog breken ze een lans voor groente die anders is. Kromme komkommers bijvoorbeeld. In elkaar verstrengelde wortels. Aardappelhartjes. Courgettes met een gespierd onderlijf. Appels en peren met een klein beetje hagelschade. Tomaten die er niet uitzien. Knobbelige paprika’s. Want denk je nu echt dat de smaak anders is dan die van A1 kwaliteit?
Ik vind het wel lief. Zou zoiets ook bij bloemen mogelijk zijn? Wij zijn altijd bezig om zoveel mogelijk topkwaliteit te telen. Uiteraard. Dat brengt nu eenmaal het meeste geld op. Maar hebben we met elkaar nog wel oog voor de tweetjes? Of moet er eerst een organisatie worden opgericht die zich daar sterk voor gaat maken? In onze begintijd in de matricaria legden we ze nog apart en werden ze geveild. Dat doen we al jaren niet meer.
Kromkommer opereert in een tijdsgewricht dat door veel groentekwekers wordt gezien als ‘het jaar van de waarheid’. Veel van hen zitten in zwaar weer. Al heel lang. Er zijn tomatentelers die eind juli meer geld moeten betalen voor een tomatendoos dan dat ze krijgen voor de inhoud. Ik ben bang dat zij niet zoveel hebben met Kromkommer. Ging de goede kwaliteit eerst maar eens geld opbrengen…
Ik denk dat wij de tweetjes ook maar niet gaan veilen.