Kunst uit een doosje

  ‘Schrijf u in voor onze nieuwste training. Tijdens deze training leren wij u om out-of-the-box te denken. Binnen één dag leert u uw creativiteit de loop te laten en oude structuren te doorbreken.’

   

   

  Mislukt! Degene die mij bij het overtuigen om aan zo’n cursus deel te nemen, geen spontane huilbui, een maagverkrampende lachstuip of minstens, zwaar ratelende hersens bezorgt, is bij voorbaat al kansloos. Die heeft in ieder geval het buiten-het-doosje denken niet goed begrepen. En die heeft zeker de term out-of-the-box niet bedacht.

  Toen ‘je gezonde boerenverstand gebruiken’, door het woord ‘boer’ imagotechnisch niet meer voldeed, werd het ‘brainstormen’. Om daarna, omdat Engels nu eenmaal een marketing-modetaal is, te veranderen in out-of-the-box. Stormen in een doos doen nu eenmaal hetzelfde als die in een glas water.

  Gelukkig zijn er nog de echte kunstenaars, de mensen die supereigenwijs durven te zijn. De mensen die doorhebben dat het buiten-het-doosje denken helemaal zinloos is, omdat je nu eenmaal met je voeten in het doosje staat. Pas als je, net als die kunstenaars, helemaal buiten die box staat en ertegenaan kijkt, of liever nog schopt, kan je vernieuwend bezig zijn.

  De organisatie van Plantarium doet ook een poging de sector verder te laten kijken dan hun neus lang is; zij heeft waarschijnlijk die training wel gevolgd. Nederlandse kunstenaars mogen totaal los op een plant en standhouders mogen ook kunstig out-of-the-box. Kijk, zoals Javo een potmachine beschilderen, dat kan iedereen. Tot de schilder Herman Brood heet. Zou me trouwens niks verbazen als er een potmachine bestaat die is beschilderd door meneer Brood.

  Dezelfde Brood die erachter kwam dat, door zijn nooit aflatende werklust, het aanbod van zijn ‘kunstwerken’ de vraag ruimschoots overtrof en dat oploste via het dak van het Hilton. Lijkt me voor kwekers in de huidige tijd, waarbij handelaren roepen dat er teveel aanbod is, en we het nog geloven ook, niet de beste oplossing trouwens.

  Storm dan maar kunstig met je gezonde boerenverstand uit dat doosje.