Kwalificatie

Hé, dat is gek… Geen kwalificatie voor MPS? Ik kijk nog een keer naar de kleurtjes op het scherm. Nee, het staat er echt. Bij ‘Vorige kwalificatie’ zie ik een prachtige toren van Babel, maar bij ‘Huidige kwalificatie’ lijkt het Ground Zero wel. Nul, niks, noppes, nada. Vreemd.

Ik heb toch vlak voor mijn vakantie alles netjes ingevuld? Dat hoorde bij die laatste klusjes die ik even voor het vertrek nog in orde moest maken. Meterstanden opgenomen, kilo’s meststoffen ingevuld, de gewasbeschermingsmiddelcijfers verzameld, u kent het wel. Ja, ik weet het zeker. Waar is het fout gegaan?

O, wacht! Ik weet het alweer! Periode 7 was nog niet afgelopen, dus toen ik op ‘versturen’ klikte kreeg ik een foutmelding. Op dat moment dacht ik nog bij mezelf, niet vergeten als je terugkomt van vakantie om dat alsnog even te doen! Ja, dat geheugen van mij, het is af en toe net een vergiet. Aanhangers van het Vliegend Spaghettimonster-geloof zouden er jaloers op zijn. Snel maak ik de omissie goed. Twee weken later kan het gelukkig nog steeds. Nou, benieuwd of we nu wel in A+ terecht komen.

Want dat was wel een dikke tegenvaller, een halfjaar geleden. Toen bleek namelijk dat de deskundigen van MPS aan het schuiven waren geweest met de kleurtjes bij gewasbescherming. Elke keer is het een gepuzzel om netjes binnen de groene, oranje en rode normen te blijven, maar vanaf periode 9 vorig jaar bleek er een wijziging te zijn. Het middel AAterra was van oranje naar rood verhuisd. Zeg maar dag met je handje tegen je MPS A+ kwalificatie. Ik voelde me als Yuri van Gelder die opeens te horen krijgt dat je geen biertje meer mag drinken. Een spelregelwijziging tijdens de wedstrijd. Lekker hoor.

Als ik een paar dagen later ook periode 8 verstuur werp ik nogmaals een blik op de certificeringspagina. Nee hoor, weer A zonder plus. Zelfs nog iets minder punten dan de vorige keer. Zo’n middel dat je elke planting gebruikt hakt er flink in. Tja, zolang we het mogen gebruiken tegen pythium neem ik die lagere kwalificatie toch maar voor lief. Je vraagt je af wie verzonnen heeft dat AAterra nu bij rood ingedeeld moet worden. Nieuwe inzichten? MPS zelf kan het niet uitleggen. Gek, heel gek.

Kees van Egmond