LTO bezorgd over opmars Xylella in Zuid-Europa

LTO Nederland volgt met argusogen de opmars van Xylella in Zuid-Europa. De bacterie, die bij olijfbomen de gevreesde olijvenpest veroorzaakt, is aangetroffen in de Italiaanse provincie Lecce (de hak van Italië), op Corsica en rond Nice.

In Italië zijn volgens LTO al meer dan één miljoen olijfbomen geïnfecteerd, terwijl het verzet onder boeren tegen het rooien van geïnfecteerde bomen groeit. Bij LTO nemen de zorgen over de opmars toe.

„Een uitbraak in Nederland zou praktisch de hele handel in planten en bomen voor vijf jaar stilleggen. Wanneer dat zou gebeuren in belangrijke productiecentra als Boskoop of Zundert, zijn de gevolgen niet te overzien”, aldus Anneke van Dijk, bij LTO Nederland beleidsadviseur op fytosanitair terrein.

Niet alleen olijfbomen
Niet alleen olijfbomen zijn vatbaar voor Xylella, maar bijvoorbeeld ook perzik- en amandelbomen, eiken, platanen en koffieplanten. De ziekte wordt overgebracht door insecten. In Zuid-Europa is dat vooral het spuugbeestje (Philaenus spumarius), dat ook in Nederland voorkomt. Besmette spuugbeestjes kunnen zich niet alleen ophouden in aangetaste olijfbomen, maar ook in een groot aantal waardplanten. Voor een aantal van die waardplanten geldt sinds 1 januari een plantenpaspoortplicht.

Van Dijk: „Veel telers van bomen en planten hebben al ervaring met het plantenpaspoort. De lijst van waardplanten van Xylella is echter lang. Dat betekent dat een aantal telers nu voor het eerst met een plantenpaspoort te maken krijgt.”