LTO Glaskracht blij dat imidacloprid behouden blijft

LTO Glaskracht reageert opgelucht dat imidacloprid behouden blijft voor de glastuinbouw. Telers mogen imidacloprid in de toekomst alleen nog gebruiken als ze deze stof voor 99,5% uit het afvalwater zuiveren. ’Op deze manier kunnen ondernemers die hun emissie op orde hebben het middel toch blijven gebruiken’, aldus voorzitter Nico van Ruiten.

LTO Glaskracht heeft zich in de afgelopen maanden sterk gemaakt voor het behoud van de stof. Het wegvallen ervan zou het middelenpakket nog smaller maken, waardoor de kans op resistentie verder toeneemt. „We staan achter de maatregelen om de emissie terug te dringen”, zegt Van Ruiten. „We verwachten dat de zuiveringsinstallaties die nu goedgekeurd worden het percentage van 99,5% gaan halen.”

Waar hij zich niet in kan vinden, is dat tuinders ook met een certificaat moeten aantonen dat ze de apparatuur volgens de voorschriften gebruiken. Zo’n certificaat is er nog niet. Tot die tijd mag het middel niet worden gebruikt. „Je kunt niet iets eisen wat er nog niet is”, vindt de tuinbouwvoorman. „Dat brengt op dit moment de gewasbescherming in de geïntegreerde teelten in gevaar.” Hij vindt het voldoende om met een leveringsbewijs aan te tonen dat de apparatuur er staat, in combinatie met een onderhoudscontract en een waterstromenregister.

Zie ook het artikel ’Geen versoepeling voor imidacloprid’.