LTO Glaskracht ontevreden over planning zuiveringsplicht

LTO Glaskracht Nederland is ontevreden over het besluit van staatssecretaris Wilma Mansveld (I&M) om de invoering van een zuiveringsplicht voor glastuinbouwbedrijven twee jaar uit te stellen, maar daarbij versneld verplicht te stellen dat er sprake moet zijn van een minimaal zuiveringsrendement van 95%.

Volgens de brancheorganisatie was I&M oorspronkelijk van plan pas in 2021 een minimaal zuiveringsrendement van 95% te eisen. In 2018 zou dan een rendement van 75% moeten zijn behaald. LTO Glaskracht kon zich in deze fasegewijze invoering vinden omdat die tuinders tijd geeft om tot emissiereductie te komen, terwijl de kans groter is dat meer producenten zuiveringsapparatuur kunnen leveren.

Met de eis om al in 2018 over 95% zuiveringsrendement te beschikken, voldoet Mansveld volgens LTO Glaskracht niet aan de Kamermotie die haar vraagt met een realistisch tijdpad te komen. Alleen als blijkt dat 95% zuivering in 2018 noodzakelijk is voor het behoud van het gewasbeschermingsmiddelenpakket, is invoering daarvan een optie, vindt de belangenbehartiger.

Investering
De organisatie wijst er verder op dat bij invoering van de zuiveringsplicht in 2018 één op de drie glastuinbouwbedrijven financieel niet in staat zal zijn de vereiste apparatuur aan te schaffen. Voor tuinbouwbedrijven met ondersteunend glas is de investering volgens LTO Glaskracht überhaupt niet haalbaar.