LTO: ’Keuringskosten niet doorberekenen aan bedrijfsleven’

Keuringskosten moeten niet langer worden doorberekend aan het bedrijfsleven. Dat stellen LTO Nederland, VNO-NCW en MKB Nederland in een gezamenlijke brief aan de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken (EZ) van de Tweede Kamer.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) belast keuringskosten nu nog door aan het bedrijfsleven. Vooral de Nederlandse land- en tuinbouw en logistieke sector worden daardoor stevig benadeeld ten opzichte van dezelfde sectoren in andere landen, vinden de drie werkgeversorganisaties. Voor boeren en tuinders leidt de doorberekening van de keuringskosten tot hogere exportkosten, voor transporteurs juist tot hogere importtarieven.

Nederland is het enige land binnen de EU dat deze (overheids)kosten op het bordje van het bedrijfsleven legt. „Een gelijk speelveld in de EU is de principiële grondslag voor gelijke concurrentieverhoudingen, waar Nederland als handelsland pal voor moet blijven staan. De wettelijke basis voor het product en de productie dient in alle lidstaten gelijk te zijn”, stellen LTO Nederland, VNO-NCW en MKB Nederland in de brief.

Begroting EZ
Deze week komt in de Tweede Kamer de begroting van EZ aan de orde. De keuringskosten vormen dan een belangrijk agendapunt.