LTO roept kabinet op gevolgen handelsboycot Rusland op te vangen

LTO Nederland roept het kabinet en de Europese Commissie op om de gevolgen van de Russische handelsboycot voor boeren en tuinders op te vangen. Volgens voorzitter Albert Jan Maat heeft de boycot grote gevolgen voor de land- en tuinbouw in Europa en dus ook voor Nederland.

„Nederland is de op een na grootste exporteur van land- en tuinbouwproducten ter wereld. Rusland is een belangrijke afnemer”, stelt Maat. LTO steunt het beleid van de Nederlandse overheid en benadrukt dat dezelfde overheid ook consequent moet zijn in het opvangen van de gevolgen van dit beleid. Vanwege de omvang van de export zullen de gevolgen groot zijn voor de land- en tuinbouwsector.

„Dat moeten we niet onderschatten”, zeg Maat. „De boycot heeft niet alleen consequenties voor de afzet van producten, maar ook de prijzen op de Europese markt. We gaan er van uit dat die dalen als gevolg van overschotten. Vanuit deze overweging deed LTO vorige week al een oproep aan het kabinet voor het nemen van crisismaatregelen. We denken dan aan het uit de markt nemen van producten of het tijdelijk opslaan ervan. Daar kan de Europese Unie ook een rol in spelen.”

De totale export van de land- en tuinbouwsector bedroeg volgens het CBS in 2013 € 78 miljard per jaar. Het grootste gedeelte hiervan is de export van groenten en fruit, gevolgd door bloemen en planten. Daarna volgen vlees en zuivel. In totaal gaat er € 1,5 miljard jaarlijks naar Rusland.

Eerder gaf de voorzitter van LTO Glaskracht Nico van Ruiten al aan dat hij vreest dat exporteurs van sierteeltproducten op Rusland terughoudender gaan worden en dat dat invloed zal hebben op de prijzen van alle bloemen en planten.