LTO: ‘Schoner en beter telen met groenere middelen’

Op 18 november heeft LTO Nederland haar Actieplan Schoner, Groener, Beter gepresenteerd bij anthuriumbedrijf Grower Stolk Brothers in Bergenschenhoek. Het is een bundeling van maatregelen in diverse sectoren om ook afnemers en consumenten te laten zien dat telers de ambitie hebben tot schonere, duurzamere teeltwijzen te komen binnen haalbare kaders.

Nederlandse telers willen wereldwijd toonaangevend zijn en blijven in teelt en uitgangsmateriaal en daarmee een belangrijke kraamkamer zijn voor de wereldwijde productie van voedsel, groen en sierteelt. „De producten van onze telers behoren tot de allerschoonste van de wereld. En die positie willen wij versterken door nog schoner, groener en beter te gaan produceren. Dat is nodig want onze afnemers en consumenten vragen er om. Met dit actieplan spelen we daar op in”, zegt Joris Baecke, LTO Nederland portefeuillehouder Plantgezondheid.

In overleg met Nefyto en Agrodis
LTO Nederland heeft met steun van Nefyto en Agrodis het Actieplan ‘Schoner, Groener, Beter’ opgesteld. Het actieplan bevat maatregelen die bijdragen aan de realisatie van de doelen van het rijksbeleid en de wensen van markt en maatschappij. „Schoner door verdere emissiereductie, groener door vergroening van de middelen en maatregelen, en beter door optimaliseren van teeltsystemen en borging van verduurzaming in de keten”, zegt Baecke. „We hebben concrete acties op de agenda staan, we starten pilots en we gaan de voorlichting intensiveren. We leggen de lat hoog. Dat doen we in eigen kring, maar vooral ook samen met waterschappen en andere partijen in de sector.”

Preventie centraal
In de glastuinbouw gaan telers ziekten en plagen structureel voorkomen door de aandacht nog meer te verleggen van symptoombestrijding naar preventie. In de glastuinbouw ligt verder de focus op zuiveren van lozingswater, aansluiten op het riool, zodat het water gezuiverd wordt en het oppervlaktewater aanzienlijk aan kwaliteit wint. „100% aansluiting op het riool in 2016 is ons streven.” Telers gaan met de waterschappen samen ervaring opdoen met technische- en biologische zuivering van spuiwater. Uiterlijk in januari 2020 wordt spuiwater collectief gezuiverd.

Verdere certificering
In de sierteeltsectoren is nog het nodige te winnen. In overleg met certificaathouders, de tuinbranche en handelsorganisaties wordt een programma-aanpak uitgezet voor verdere certificering en verduurzaming van de sierteeltketen. De sierteelt is sterk exportgericht. Via het Floriculture Sustainability Initiative pakt de sierteeltsector deze handschoen ook internationaal op.

Structureel geld vanuit topsectoren
Op diverse fronten zal in 2015 en daarna verder gewerkt worden aan de ontwikkeling en stimulering van innovatieve geïntegreerde gewasbescherming. „Voor de lange termijn wordt ingezet op een land- en tuinbouw die nagenoeg emissie- en residuvrij produceert en dus met een sterk verminderde afhankelijkheid van chemische gewasbescherming. Door te kiezen voor een integrale aanpak wordt de slag gemaakt van symptoombestrijding naar preventieve oplossingen”, vat Baecke samen. „Voor onze ambities op het terrein van innovatie en onderzoek is structuureel genoeg geld nodig. Dat moeten we binnen de Topsectoren zien te regelen”, stelt Baecke.