LTO: ’Steun overheid moet blijven ook na klimaatakkoord van Parijs’

„Het is niet ondenkbaar dat het klimaatakkoord van Parijs, politici deze week verleidt tot rigoureuze maatregelen in de agrarische sector. Maar dat scenario moeten we hoe dan ook afwenden. Stimuleren is wel effectief”, stelt LTO bestuurder Hans Huijbers portefeuillehouder voor Duurzaam Ondernemen.

Als voorbeelden noemt Huijbers het energiebeleid en regelingen zoals SDE+, ISDE, EIA, MIA en VAMIL. Op die manier zou wat LTO Nederland betreft ook het nieuwe klimaatbeleid ingevuld moeten worden.

De brancheorganisatie staat op het standpunt dat de land- en tuinbouw een structurele bijdrage kan leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. De eerste voorstellen van Europees commissaris voor klimaatbeleid Cañete bieden volgens Huijbers goede aanknopingspunten voor een overeenkomst tussen overheid en agrarische sector in Nederland. „Vanaf 2020 gaat het landgebruik meetellen in de CO2 balans van EU-lidstaten. Dat is een erkenning van het feit de agrarische sector onderdeel is van de oplossing van het klimaatprobleem. Het zou goed zijn als ook de Tweede Kamer langs die lijn naar de land- en tuinbouw kijkt.”

Voor de land- en tuinbouw is het klimaatakkoord van Parijs eerder een uitdaging dan een bedreiging, stelt Huijbers. Het platteland is nu al de belangrijkste producent van duurzame energie en de mogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput: of het nu gaat om biomassa, zon, wind of geothermie.